Elitmänniska

Återigen en dag full med möten. På morgonen hade vi vård o omsorgsnämndens arbetsutskott. Vi hade många intressanta frågor på agendan. Men den största frågan är den besparing vi ska göra då vi minskar våra SÄBO platser.

Ni som följt med vet att vi för ca ett år sedan hade anmälningar på oss för att vi inte lyckats tillhandahålla platser inom den skäliga tid som länsstyrelsen ansåg var 3 månader. I förarbetens till lagen är det dock inte så tydlig gräns.
Hur som hest så hade vi otaliga problem. Nu några månader efter har vi tomma platser i vår kommun. Så nu när vi gör om antalet platser så är kraven att minska kostnader med mellan 5 – 7 miljoner på årsbasis. En arbetsgrupp arbetar med förslag och vi hade 7 olika förlag att ta ställning till när vi har det nya boendet klart i Vännäsby. Vi kommer att ha ett möte till för denna fråga och utmejsla max tre förslag som går vidare till nämnden.

Konststycket vi har framöver är att hitta rätt nivå med platser men också ha en flexibel organisation för att kunna ta hand om toppar. För vi vill inte komma till som vi hade det förra året att betala stora slantar till NUS för utskrivningsklara. Hittills i år har vi haft 8 dygn vi betalat för och samma period förra året hade vi ca 350 vårddygn vi betalade. Om jag talar om för dej att summan för varje dygn är ca 3500 kr så förstår du vilken besparing vi gör.

På eftermiddan fortsatte vi med budgetarbetet. Vi har nu ett förslag till kommunstyrelsen som vi står bakom allihop. Känns skönt att vi kom så långt i arbetet. Men det är en väldigt svag budget och vi kan komma att behöva ändra ramarna igen när vi får nästa skatteprognos i slutet på augusti.

Detta möte fick vi snabbt avsluta för att hinna med nästa möte. Det var slutklämmen i rekryteringsgruppen. Vi har haft ett antal träffar och mejslat ut vår krav och de sökandes kompetens för att hitta den ledare vi söker som socialchef. Så rekryteringsgruppen har att förslag till kommunstyrelsen som formellt fattar beslut i saken. Jag är övertygad att den person som vi förslår uppfyller våra krav och kommer att göra ett bra jobb. Sen är inte denna person mer är människa heller. I en rekryteringssituation kan man nästan sätta kraven så det blir orimligt att nå upp till dem. Man söker alltså en elitmänniska.

I flyktingfrågan har det hänt ytterligare saker idag. Det händer saker hela tiden. En sak som gör mig bekymmrad är de SMS o mejl som kommer. Man kan fundera om det är Jimmy Åkesson som sitter o skriver eller vem som har sådan tankar som gestaltas i mejlen. Men jag har förstått inte minst den senaste tiden att det finns fler som har denna ruttna människosyn.

I morgon åker jag till Lycksele för att lära mig lite mer om de nya förändringarna i kommunallagen. Så det blir paragrafer hela dagen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.