Vinsterna!

I går hade vi vård o omsorgsnämndens arbetsutskott. Ett intressant möte. Roligt med nya människor. Vår nya Socialchef Ulf Norberg var med för första gången. Vilka vinster när vi kan klona erfarenheter från flera kommuner. Vännäs kommuns verksamhet inom Vård o Omsorg är nåt jag är stolt över. Många projekt ligger vi betydligt längre fram än många andra kommuner i vår storlek. Och nu när vi dessutom får nya medarbetare som kommer med stor erfarenhet från andra kommuner. Kan det bli bättre vinster?

 

På tal om vinster så har det idag ivrigt debatterats vinsterna i de privata vårdbolagen. Och som ett brev på posten får man ett aj o fy och en fråga hur det går men kvalitén.

 

Självkart är kvalitén viktig i sammanhanget. Och det är den beställande nämndens största o viktigaste uppgift att se till att säkerställa kvalitén i vården för medborgarna. Uppfylls inte kvalitén så ska man naturligtvis byta vårdgivare alternativt driva i egen regi om man tror det bli bättre.

 

Men det behöver inte vara direkt koppling att kvalitén är dålig för att bolaget visar upp en vinst. Men onda belackar anser att det är en direktkoppling här.

 

Det är ju faktiskt så att i ett upphandlingsunderlag lägger man fast ett antal kriterier för affären. Dessa ska vara uppfyllda för att köpande nämnd ska bli nöjd med affären. Dessa kriterier är naturligtvis kvalitén en av de viktigaste och dit hör också priset. Samt ett antal andra som man kan tillföra ett ex kan var miljöaspekten etc. Jag har svårt att se den kommun som tecknar avtal med en vårdgivare som är betydligt dyrare än om kommunen driver verksamheten själv. Det förefaller vara en liten risk och de politiker som fattar ett sådant beslut följer inte som jag ser det kommunallagens intentioner.

 

Alltså de får inte avtalet om de är dyrare. Här råder konkurrens. Ett ord som ofta inte verksamheterna i kommunerna känner till. Vårdgivarna får avtalet men lyckas ändå få vinst över. Är det samhället som ska oja sig över det då? Eller är det en klapp på ryggen det företaget ska ha som lyckats göra samma sak med bibehållen eller högre kvalité och dessutom till ett lägre pris. Om de företagen då sparat sig ett antal kronor anser jag inte att de profiterar på skattepengar. Utan dessa företag har lyckats. Men däremot om de är dyrare än den kommunala verksamheten då kan även jag som en vän av valfrihet mena att den vinst som då skapas i bolagen kan ifrågasättas.

 

Sen säger man att bolagen inte tar hans om personalen. Och det finns säkert avarter på alla håll, även inom kommunerna.  Men förvisso jobbar människorna i bolagen och de trivs. Vart är problemet?

 

Nä P-O, Kalle o flera med er. Öppna ögonen o ta del av nya välkomnande strömmingar i samhället. Allt är inte av ondo. Vinsterna återinvesteras i bolagen som leder till fler jobb etc. Är det så dumt? Så jag fortsätter LOV:a.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Per-Ola Moström

    Läs dagens DN Hans-Inge:

    ”De stora vinsterna dyker oftast först upp när bolagen säljs eller börsnoteras. En del av de vinster som dotterbolagen gör löpande återinvesteras.
    De vinster som dyker upp vid försäljningen slussas sedan vidare i komplexa företagskedjor för att till slut hamna i riskkapitalbolagens fonder som alla är placerade i skatteparadis som till exempel Kanalöarna.
    Där¬ifrån förs sedan vinsterna tillbaka till bland annat de svenska risk¬kapitalbolagens delägare.
    Men även de som investerat i fonderna får utdelning. Till exempel finns Capiokoncernerns moderbolag i Luxemburg. Fonderna finns på bland annat Guernsey och Jersey.
    Koncernen Carema ägs till tre fjärdedelar av det brittiska riskkapitalbolaget 3i, resten ägs av Singapores regering och av bolagets ledning.
    På grund av riskkapitalbolagens finansieringsmodell gör Aleris, Attendo och Capio förluster på sista raden. Däremot gjorde Carema en vinst på drygt 300 miljoner kronor förra året.
    Inget av bolagen gav någon direktutdelning till sina ägare 2008. Men med hjälp av till exempel aktieägarlån med hög ränta kan ändå vårdbolagens intäkter slussas över till riskkapitalbolagen och deras fonder.”

    Varför skulle riskkapital gå in i en verksamhet om man inte får bra avkastning? Svaret är givet! Dom bedriver ingen välgörenhet! Får man inte nog med vinst – hoppar man av uppdragen – eller kräver MER pengar! Återkommer med konkreta bevis om detta.

    Källa Dagens nyheter 2009-09-11: http://www.dn.se/ekonomi/vardvinster-gar-till-skatteparadis-1.950496

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.