Äntligen!

Kristdemokraternas förslag om att införa en lag om civilkurage tog igår ett viktigt steg framåt. Regeringen fattade beslut om att tillsätta en utredning som ska titta på förutsättningarna för att göra det olagligt att smita ifrån det ansvar vi har för varandra.  Det här är ett viktigt steg för att göra Sverige tryggare.

 

I Alliansens första regeringsförklaring hösten 2006 utlovades en utredning om en lag om civilkurage. Det innebär att man är skyldig att – efter egen förmåga – ingripa när någon är i nöd, exempelvis håller på att drunkna eller utsätts för våld.

Frågan har drivits av oss Kristdemokrater.

 

De andra regeringspartierna har varit mer tveksamma till en lag. Problemet är att det är svårt att avgränsa var skyldigheten att ingripa ska gå. Att man blir rädd i en dramatisk situation ska inte vara ett brott.

Den borgerliga kompromissen blev en utredning av frågan. Men att ta fram direktiven till utredaren har tagit tid. På regeringssammanträdet på torsdagen fattade regeringen dock beslut om uppdraget till utredningen. Sedan återstår att se om detta verkligen mynnar ut i ett förslag om en ny lag.

 

        Jag tycker att den är viktig. Det är en signal till samhället att du och jag har ett ansvar för varandra. Det är inte Okej att titta bort när en medmänniska befinner sig i nöd, säger Göran Hägglund. Och jag är benägen att hålla med.

 

Läs mer här: www.civilkurage.nu/

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Isak

    Snacka går ju. Men om du berättar om när du har visat mod
    och civilkurage, så ska jag berätta om mitt. Sånt skall
    komma från hjärtat och inte genom tvång. Punkt slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.