Kalle! Så länge man själv vill…

Kalle ifrågasätter mitt utryck så länge som möjligt. Och det gör han med viss rätt. Det kräver sin förklaring det kan jag hålla med. Jag ska försök förklara hur jag ser på det.

 

Det jag menar är att vi i politisk enighet i vår kommun tidigare fattat beslut som innebär att man även om åldring även ska få bo hemma inte bara så länge som möjligt utan så länge man själv (och anhöriga) vill o orkar. Och anhöriga spelar självklart också en tydlig roll här.

 

Så svar på första frågan Kalle det är inte enbart KD:s medlemmar som tycker det utan en politisk enighet. Att nu landstinget sätter stopp för sin medverkan i nattpatrullen gör i sig inte en begränsning för att bo hemma. Landstinget är fortfarande ansvarig för de sjukvårdande insatserna så det kommer att bli syrrorna från vårdcentralen som har den uppgiften om vi inte kommer till någon annan smart gemensam lösning. Så sjukvårdande insatser kommer naturligtvis att finnas även framgent. Sen har vi ju kvar vår (kommunens) del i nattpatrullen också.

Du ställer frågan: Eller är det inte möjligt längre, när anhöriga, hemtjänstpersonal och grannar anser att det har blivit omöjligt?

Här antyder du även ekonomiska själ för kommunen. Självkart är det svårt att säga precis när det börjar bli omöjligt. Det är ju också i allra högsta grad individuellt. Vi har personer som bor hemma som kräver större insats av hemtjänsten än om man istället bott i ett särskilt boende. Men det är enligt lagstiftningen individen själv som ska var inne på att flytta och det tycker jag är bra. För varken du eller jag Kalle vill bli flyttad mot vår vilja och varför ska man göra det när man blir gammal?

Sen förutsätter jag att man har kontinuerlig dialog med brukaren och anhöriga för att se vart gränsen går då vården inte kan upprätthållas, inte av ekonomiska skäl eller så utan av rent medicinska och omvårdnads skäl.

 

Så mitt konkreta svar blir: Så länge brukaren vill bo hemma och så länge vi som kommun kan garantera brukarens omvårdnad och medicinska säkerhet. Är detta tydligare definition Kalle? Vet ju att du kan dessa frågor rent professionellt.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.