Östergötland – Vännäs

Kom hem från Vadstena i går kväll. Visst är det roligt att fara iväg. Men det är också otroligt skönt att komma hem. Steg upp vid 8 i fredagsmorse och vaknade i ”nunnerummet” med gregoriansk musik som spelades lugnt o avslappnande från korridorens högtalare.

 

Efter en dusch så gick jag ner till frukosten. Den serverade i Sveriges äldsta profana byggnad kung Magnus sal. Under dessa pelare åt vi en god frukost och bestämde oss sedan för att ta an rundvandring för att titta på Vadstena i dagsljus innan vi åker iväg.

 

Kung Magnus sal

 

Sagt o gjort. Vi gick o tittade på den kulturskatt de har där i form av olika byggnader. Vi gick ner mot sjön och gick runt slottet och sen gick vi in i stan för att se på innerstan och dess byggnader.

 

 

Sveriges äldsta profana byggnad

 

Vid 11 tiden kom vi tillbaka till klosterhotellet och fick oss en värmande kaffetår med hembakt bröd, för att sen ta oss tid för att plocka ur rummet och sedan gå tillbaka till munkklostret för att äta lunch innan vi var tvungna att åter sätta oss i minibussen och Fritz rattade oss mot Arlanda. Vi kom i god tid till Arlanda så det blev att slappa nån timme innan vi gick på planet och åkte hem.

 

Per Sommar visar oss på modellen av klosterområdet.

 

Mycket intressant besök. Faktiskt två helt olika besök men de kompletterade varandra. Valdemarsvik med de lärdomar de kan ge oss i form av inflyttning av invandrare och Vadstena med de erfarenheter de lämnade om arbetet att utveckla besöksnäringen.

 

Många tankar har vi med oss hem. En mycket bra resa! Tack till Fritz Sprung som ordnat och till Ulf, Ingalill, Lars och Viktoria. Tack också till Per Sommar som tog hand om oss på ett föredömligt sätt.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.