Interpellation

På fullmäktige på måndag kommer min partikamrat Erik Sedig ha en interpellationsdebatt med BoU:s ordförande Per-Erik Lundmark.

Barn- & utbildningsnämndens ordförande

Per-Erik Lundmark

 

Skapande skola i Vännäs?

Sedan 2008 finns det statliga programmet Skapande skola. Regeringen har hittills avsatt 55 miljoner kronor årligen som ett stimulansbidrag för att stärka arbetet med kultur i landets 7:or, 8:or och 9:or. Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att nå kunskapsmålen i högre grad. Skapande skola ger kommuner och fristående skolor möjlighet att ansöka om statliga medel till inköp av professionell kulturverksamhet, till insatser som främjar ungas eget skapande och till insatser som långsiktigt ökar samverkan mellan skolan och kulturlivet.

 

I skolorna i Vännäs kommun arbetas det redan med olika former av kultur. Detta är viktigt eftersom rapporter visar att barns och ungdomars möjligheter att själva få skapa och delta i det kulturella livet skiljer sig kraftigt. Dessa förhållanden gäller sannolikt även i vår kommun. Skolan har, som ingen annan del av samhället, förmåga att nå ut till alla – oavsett familjens resurser eller bakgrund.

 

I budgetpropositionen för 2010 föreslår regeringen att Skapande skola ska byggas ut och även gälla för årskurserna 4-6 och därmed omfatta sammanlagt ca 112 miljoner kronor att fördela per år.

 

Mot bakgrund av ovanstående är mina frågor till dig:

·         Hur har Vännäs kommun tagit till vara stimulansbidraget Skapande skola för 7:an till 9:an? Har medel sökts och vad har de nyttjats till?

·         Hur ser planeringen ut inför utvidgningen av Skapande skola 2010? Vilken planering finns i Vännäs för nyttjandet av dessa medel för eleverna i 4:an till 6:an.

  

Erik Sedig

Fullmäktigeledamot (KD)

Vännäs

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.