Omyndigförklarade föräldrar

Sitter nu i fullmäktige och vi har haft en intensiv debatt om vår motion  vårdnadsbidraget. Tror att jag stått 8 gånger i talarstolen och min partikamrat Erik har varit upp minst lika många gånger. Lägg därtill draghjälp från andra partier inom borgerligheten..Men det är otroligt trögt att få en förändring hos betongsossarna i Vännäs. Så vi har nu beslutat att inte införa denna valfrihet för dej som förälder. Naturligtvis så reserverad vi oss och vi kommer fortsatt att arbeta för valfrihet inom barnomsorgens område.

Nedan ser ni den gemensamma skriftliga reservationen som hela borgerligheten står bakom.

 

Reservation mot majoritetens beslut att inte införa vårdnadsbidrag.

 

Vår kommun har mycket positivt att erbjuda. Vi har också ett behov och samtidigt möjlighet att på många sätt profilera oss ytterliggare inom närområdet. Men detta kräver att vi hela tiden ifrågasätter det vi gör och samtidigt är öppna för ett nytänkande. Vi behöver fler kommunmedborgare för att ha råd med den framtida välfärden och då är bla mångfalden i vad kommunen erbjuder inom skola, vård och omsorg en viktig del.

 

Det som många invånare uppskattar är just valfrihet. Rätten att själv välja tjänster utförda av kommunen eller någon annan. Undersökningar visar att detta är en viktig faktor när man ska marknadsföra en kommun.  Det finns också många exempel på detta söderut i vårt land där både borgerligt och socialistiskt styrda kommuner, på ett markant positiv sätt, ökat inflyttningen just med att utöka utbudet av tjänster inom och utom kommunens verksamhet.

 

Många barnfamiljer upplever att de har för lite tid för barnen. Vårdnadsbidraget ökar valmöjligheterna och gör det möjligt för fler att anpassa arbetstid och föräldraledighetens längd utifrån barnets och förälderns egna behov och önskemål. Vårdnadsbidraget är en reform som minskar politikens detaljstyrning och makt och samtidigt ökar föräldrarnas valfrihet och sätter barnet i centrum. Att många föredrar denna reform framgår inte minst utav den utredning förvaltningen gjort. Både svarsfrekvensen och resultatet talar sitt tydliga språk.

 

Om Vännäs kommun inför vårdnadsbidraget skulle både kommunens attraktivitet öka hos barnfamiljerna, som i övrigt lockas av Vännäs som bostadsort, samtidigt som trycket på barnomsorgskön skulle minska.

 

Vi anser att den styrande majoriteten förvägrar Vännäsborna och barnfamiljerna det många vill ha och samtidigt minskar kommunens attraktionskraft med att inte bifalla denna motion. Dessutom har det framkommit i utredningen att kommunen kan spara pengar på införandet av reformen, i storleksordningen 3,0 mkr.

Så slutsatsen blir att majoriteten inte tar sitt ansvar att se till att erbjuda det som familjerna vill ha och dessutom inte heller tar ansvar för ekonomin.

Vi reserverar oss mot ett sådant förfarande.

 

Representanter för:

 

Hans-Inge Smetana            Britt Strömberg               Carl-Johan Palm                    Lars Å

Kristdemokraterna          Centerpartiet                 Moderaterna             

 

Lars Ågren          

Folkpartiet

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.