Det goda valfria samhället.

Vårt kommunalråd Johan Söderling har en bloggserie som han kallar det goda samhället. Det är bra men jag tänkte kontra med en vinkling på detta och istället säga det goda och valfria samhället.

 

För det skiljer rätt mycket på ideologierna bakom socialdemokratin och kristdemokratin på synen av samhället och det ska jag förklara. Den socialdemokratiska synen på samhället är i korthet att människan är till för samhället.

 

Inom kristdemokratin pratar vi ofta om vikten av de små gemenskaperna som det viktiga. För oss är det inte samhället som ska styra individen. Utan samhället ska finns till för individen i en stödjande funktion. Vi har något som kallas subsidiaritetsprincipen och den gör gällande att beslut ska tas på lägsta möjliga nivå. Men att den högre nivån ska vara stödjande. Det är just därför vi ofta pratar om de små gemenskaperna som en trygghet för individen och sen samhället som finns till och har en stödjande funktion.

 

Därför pratar vi om att föräldrar ska bestämma sin egen barnomsorg. Det är den lägsta nivån för att fatta ett beslut om barnen. Men samhället (stödjande nivån) ska tillhandahålla tjänsterna inom barnomsorgen så föräldrarna kan välja vad som passar bäst för just deras familj och deras förhållande just nu. Sen finns det olika nivåer på besluten och det finns beslut som tas på lägsta nivå i EU-parlamentet naturligtvis beroende på vilka frågor det gäller.

 

Alltså det goda valfria samhället.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.