Soligt men siffrorna lyser inte.

Med budgetsiffror snurrande i huvudet gick jag hem i det soliga vädret från budgetutskottet idag. Det är inte roligt när vi har eskanden på ca 40 miljoner och inte har några pengar att fördela så solljuset lyste och hjälpte upp funderandet under promenaden. Vi har istället 7 miljoner för lite på nedersta raden för att fullmäktige ska vara nöjd.  12 miljoner har fullmäktige sagt ska finnas på nedersta raden för att kunna betala reinvesteringarna.

 

Så trots det fina vädret och trots ett stort sifferintresse känns det ändå lite tungt en sån här dag. Det kommer med stor sannolikhet att märkas i vårt samhälle. För det kommer bli en del förändringar i verksamheten.

 

Sen ska vi fortfarande se på att vi har nästan 600 miljoner att fördela välfärd för i vår kommun. Det är viktigt hur vi förvaltar dessa skattepengar. Vi ska komma ihåg att vi varit genom en stor nergång i ekonomin, den största på länge och väldigt nära en ekonomisk härdsmälta. Detta till trots har vi fortfarande 600 miljoner att få verksamhet för.

 

Vi har ändå långt till den ekonomiska svacka som vi hade för ett antal år sedan då vi kallade hit kommunförbundets krisgrupp. Då hördes det inte många röster att det var ”regeringens fel”. Nu tycker jag man hör det nästan dagligen att allt ansvar ligger hos regeringen. Som ni förstår håller jag inte med då nuvarande regering tilldelat rätt många kronor extra till kommuner och landsting.

 

Är vi närmare den dag då vi behöver 13 kronor till på varje intjänad hundralapp, som en rapport nyligen visade? Detta skulle innebära att vi i princip betalar skatt med hälften av det vi tjänar. Nog kan man fundera när vi på detta sätt kan titulera oss som ”Umeregionens Schweiz”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.