Överbevisad!

Nu är jag överbevisad. Vårat firande av nationaldagen är en krusning på Mississippi gent emot då norrmännen firar 17 maj.

Dagen börjar med nationaldagsfrukost. Och det är inte vilken frukost som helst. Hotellfrukostarna på de flesta hotell i Sverige torde känna sig i underläge. Innan frukost så har man förstås tagit på sig det finaste man har, kostym eller bunad (folkdräkt i Norge). Så fort man träffar någon som man känner så hälsar man i hand och säger: ”Gratulerer med dagen”, eller svarsrepliken: – ”Like måte”. Sen ska man ta del av de otaliga barntåg med flaggor som vandrar runt i staden.

 

Vi var i Oslo så då vandrar man genom gatan Karl Johan fram mot slottet där kungafamiljen hälsas och så vandrar man ner Karl Johan igen. Det var inte mindre än 109 skolor som gick i tåget. Först så är det livgardet som spelar sen har nästan varje skola en egen orkester och det var kul att se att vissa trummisar hade problem att hålla bastrumman på magen då den nästan var större än en själv. Likaså dem som spelade bastuba som fick hjälp av föräldrar att hålla den. Men ivrig var man och ivern blev inte mindre när man framför Kung Harald och Prins Haakon med familjer fick sänka flaggan och instrumenten till en hyllning.

 

Det var svårt att inte vara rojalist i det av flaggor dränkta Oslo en sådan dag. Och den folkkäre kungen, drottningen, prinsen, prinsessen och barnen vinkade ivrigt till alla barnen som gladde sig att få se en skymt av högheterna. Man nog kan jag förstå om kungligheterna blev lite less att vinka innan de 109 skolorna vandrat runt slottsgården. Vi slutade titta vid ca skola 30 nånting och då hade vi stått i drygt 2 timmar så innan alla skolor gått hade kungligheterna glatt vinkat i ca 5 timmar.

 

Men att se den glädje och det engagemang över firandet av den egna grundlagen var djupt imponerande. Ung som gammal hade flaggor i händerna och flaggor på sina rockar, kavajer och bunader. Till och med NRK:s fotograf här ovan har en flagga på kameran. Gatorna var fulla med glada människor i tusental i kostymer och festblåsor och framför slottet stod ca 5000 människor och 2 svenskar (ja förstås nån fler kan ju också ha varit svenskar 🙂  Sen är det program överallt i staden med konserter och föreställningar av allehanda slag. I parker är det glada människor som har picknick med sina familjer eller kompisar.

 

Så nu vet jag hur man ska fira. Och det gav mig många funderingar. Frågar man många svenskar vilken som är vår nationaldag så är det nog många som inte ens vet vilken dag det är. Men här vet varje barn att ”syttene maj” är Norges födelsedag.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.