Vatten, vatten bara vanligt vatten….

 

Idag på KsAu fick vi rapport dels vad som hände när vi fick 2 timmars strömavbrott den 14 maj och så rapport hur det ser ut med vattenståndet i kommunen.

 

Det är knepigt vad vi är sårbara när vi inte har ström. Dels att vi blir handlingsförlamade men också vad som kan hända om det t ex är kallt ute. Lyckligtvis var ”skadorna” små denna gång, då vi har en bra temperatur och bra beredskap, samt att det var en klämdag då många var lediga. Men brandlarm, dataservrar etc. mår inte bra utan ström även om de har viss reservkapacitet.

 

När det gäller vattennivåerna så regleras ju Umeälven så där är inte det största problemet. När det gäller Vindelälven så har man en mätstation i Granåker som ligger ovanför Vindeln. Den avläses två ggr/ dag och där förväntas största flödet bli aktuell på torsdag. Och det tar en dag ner till oss så vi förväntas få vår kulmen på fredag. Och då är västra Spöland mest utsatt och framför allt de som inte har riktiga skyddsvallar.

 

Det beräknade vattenflödet när det når sin kulmen beräknas vara 1573 kbm/ sekund. Detta kan jämföras med 1995 då vi hade översvämningar och högsta nivån var 2040 kbm/sek. Så vi borde klara oss rätt bra men vi har högsta beredskap och nivåerna kollas 2 ggr/ dag. Vi har ungefär 1,2 meter upp till den vattennivån. Men det är spännande att följa processen.

 

Vi hade ju andra punkter på dagordningen förstås också. Som t ex budget 2011 och verksamhetsplan 2012-2013. KsAu lämnade förslagen utan eget förslag till kommunstyrelsen. Så där kommer diskussionen att fortsätta.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.