Vad händer i omvärlden?

Nu när man borrat i frågorna tillsammans med duktiga forskare och omvärldsbevakare så förstår man vikten av att bevaka sin omvärld även för Vännäs kommun.

Just nu lyssnar vi till Ina Kuzenina från Financial Times om hur de jobbar med sin omvärldsbevakning.Och så mycket kan jag säga och har förstått att här pratar vi om helt andra nivåer när man ska bevaka hela världen. Men en mycket intressant tanke hon framförde är att utländska investerare inte pratar nation utan regioner. Det kan vara flera länder eller delar av länder så vi ska inte fastna i landsgränserna. Om man bryter ner det resonemanget inom landet så ska man heller inte fastna i kommungränser.

Men det är otroligt intressant när man ser och får höra vilka effekter man får av en bra omvärldsbevakning. Ett exempel som Anders Wangby från VIA tog är Nokia. Nokia trodde inte riktigt på Android systemet och fortsatte med sitt eget system. Därför har nu Nokia stora problem för konsumenterna vill ha Androidsystemet och då blir alltså Nokias telefoner helt plötsligt inte lika intressanta bara pga att man analyserat omvärlden på lite fel sätt. Den som följt med i telefonvärlden vet att Nokia nu annonsera även sina telefoner med Andriodsystemet men långt efter alla andra och kommer då efter.

Nu måste jag lyssna på det intressant föredraget och koncentrera mig på affärsengelskan. Ett gott exempel på hur viktigt det är att ta emot de utländska investerare på ett bra sätt är ett Pakistanskt företag som etablerat sig i Malå. De är väldigt nöja och fått ett bra mottagande i kommunen. Det går väldigt bra för det företaget och just idag åker företagsledaren tillbaka till Pakistan för att träffa flera företagsledare och påverka dem att flytta till Malå. Då har man lyckats. Nåt för Vännäs att ta efter!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.