Alliansens sociala röst!

För att chocka min trogne bloggläsare B-G Wikström så ska jag lätta på täcket. Han påstår i ett antal mejl och kommentarer att jag inte är i verkligheten och att jag fullt ut försvarar sjukförsäkringsreformen. Men han har helt fel i den delen.

Något var man tvungen att göra åt sjukskrivningsproblematiken och sedan blev det en ny reform som fick konsekvenser på andra håll. Tyvärr så svänger pendeln väldigt stort i vårt samhälle när förändringar av reformer görs.

Har tidigare skrivit i detta forum att Kristdemokraterna med socialminister Hägglund i spetsen har tillsatt en grupp som har till uppgift att analysera de negativa effekterna och vad vi kan göra åt det.

Nu sätter vi ner foten. KD vill vara alliansen sociala röst. Och då kan vi inte acceptera det som nu sker. Sjukförsäkringen behövde ändras. Det är känt att mycket blev bra. Annat blev mindre bra. Nu vill vi se till att det som inte är bra med sjukförsäkringsreformen rättas till. Nedan listar jag fyra punkter som vi ska börja förändra.

1. I dag undantas vissa svårt sjuka från bestämmelsen att arbetsförmågan måste prövas mot hela arbetsmarknaden. Vi vill att fler ska kunna undantas från den regeln.
 
2. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör i dag olika bedömningar av arbetsförmågan. Det är inte acceptabelt. Bedömningar av personers arbetsförmåga måste vara samstämmiga.
 
3. Vi vill mjuka upp reglerna för förtidspension. I dag måste det slås fast att den som är sjuk aldrig kommer att kunna få ett arbete i framtiden. Istället vill vi att man ska kunna bedöma om det är sannolikt att den som är sjuk kommer att kunna jobba.
 
4. Den finns en grupp som har haft tidsbegränsad sjukersättning men saknat sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Även om de efter arbetslivsintroduktionen bedömts sakna arbetsförmåga har de inte kunnat få någon ersättning från sjukförsäkringen eftersom de saknar SGI. Vi tycker inte att det är rimligt och därför måste denna fråga lösas.
 
Vad tycker du B-G?
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Bo-Gunnar Wikström

    Visst är det bra att KD reagerar, sent skall syndarn vakna heter det ju. Man hade väl inget val när påskupproret från så många kristna startade och allt fler stöder det. Kanske också att KD insett att man måste i alla fall leva upp till 1% av sitt partiprogram ?

    1/ Mycket blev bra, skriver du ??? Var har du fått det ifrån ??? Det finns väl inget som blivit bra, om man nu inte räknar det som bra att väldigt många fått sina liv förstörda, ekonomin i spillror, fått socialbidrag mm mm.
    Men det tycker jag inte är bra, jag tycker att det är en katastrof !

    2/ Hur kunde KD någonsin tro att svårt sjuka människor skulle bli friska bara för att man tog bort all ersättning ???

    3/ Har verkligheten inte blivit precis som jag sa till dig att det skulle bli, och jag sa det långt innan valet.

    4/ Visst har du försvarat denna reform och sagt att den är TOPPEN för att nu får verkligen människor med svåra sjukdomar äntligen ett bra stöd ??? Var du fått det ifrån har jag aldrig förstått.

    5/ Visst är det så att KD tvingats att reagera för att man annars skulle tappa all sin trovärdighet ? Den nedsättande synen på svårt sjuka finns säkert kvar, eller ???

    Men, bra att man äntligen reagerar ! ”Målet” med att lyckas få 50000 människor med 0 kr i ersättning hade kanske uppnåtts ? Eller tycker du att jag är cynisk nu ???

    Känner du någon människa som tycker att reformen blivit bra ? Ja förutom alla i regeringen och alla moderata politiker…

    Men , som sagt, bra att man äntligen fattat det som alla normalbegåvade förstod för väldigt länge sedan….

  2. lotta

    Hej . Tyvärr måste jag meddela att efter den föreslagna förändringen ramlar en grupp FORTFARANDE mellan stolarna.
    Jag talar om de som utförsäkras efter sin tidsbegränsade sjukersättning.

    Det verkar som vi i denna grupp de som absolut drabbas hårdats får sätta vårt sista hopp om en mänsklig tillvaro till er kristdemokrater. Gör vad du kan för att få övriga i regeringen att vakna!

    I praktiken skulle förslaget ju innebära ca 4000 kr ut per månad. Som du förstår skulle det vara mycket svårt för att inte säga omöjligt att överleva på denna summa. Följden blir alltså att dessa människor får ansöka om bostadsstöd samt förmodligen även socialbidrag UPP till existensminimum.
    Alltså :Istället för att administrera ett bidrag till denna grupp- socialbidrag tillkommer den dubbla eller tredubbla administrationsbördan för att fördela; sjukpenning i särskilda fall, bostöd samt socialbidrag.

    Summan av kardemumman är fortfarande densamma för de utförsäkrade- det vill säga existensminimum! Potentiellt livet ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.