Vi lyckades bra!

Kan man tänka sig vi lyckades idag! I presidiet i PKD (regionförbundets primärkommunala delegation) fick vi uppgiften att utse ledamöter till AC-konsensus. Så tillsammans med kommunalrådet i Skellefteå och Åsa Ögren i Umeå har vi skissat o mejlat på förslaget.

Tidigare fanns det något som hette KoLa som man sedan ändrade till LaKo då KoLan inte smakade lika bra 🙂 Allt handlar om att man ska ha en samling som kan besluta i gemensamma frågor med landstinget Landsting och Kommun därav namnet.
 
Nu ska det alltså vara AC-konsensus och det finns en del arbetsuppgifter som vi ska ta tag i runt kommunaliseringen av hemsjukvården. Landstinget har valt sina ledamöter och det är alltså ledamöterna från kommunsidan som vi nu i dag tillsatt. Som ni förstår är det många om budet och vi har haft ett antal parametrar att ta ställning till. Majoritetsförhållandet, från så många kommuner som möjligt, från alla partier, personer med mandat från kommunerna, kust – inland, kvinnor o män m.m. m. m. Så det har varit lite huvudbry.Så sent som i går skickade jag ett ändringsförslag igen till Bert på 6 punkter. Sedan kunde vi fatta beslutet i enighet och det kändes bra. Gör man en bra förankring i början så blir det lättare genom beslutsgången.
 
För vårt parti från kommunsidan företräder jag Kristdemokraterna i länet och från landstingssidan sitter landstingets gruppledare Birgitta Nordvall. De övriga allianskamraterna är kommunalråden i Bjurholm och i Storuman och de övriga tre är kommunalråden i Umeå, Skellefteå samt Lycksele. Så det blir vi som ska försvara kommunernas intressen i denna konstellation.
 
Så nu sätter vi igång med arbetet att hitta vägar för att kommunalisera hemsjukvården. Den som följt med vet att vi gjorde ett försök för några år sedan som misslyckades. Nu är det dock påtryckningar från högre ort så det kommer att genomföras inom kort. Så detta ska nu förberedas. Och enligt Yngve Sundin som jobbat med frågan tidigare så finns det en del material att ”damma av” men en hel del nytt arbete måste till. Ett övertagande kan knappast bli aktuellt förrän 2013.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.