Staten väntar inte!

Detta med regionbildningen är inte enkelt. Regionrådet Eric Bergkvist uttryckte det lite humoristiskt vid ett tillfälle att det är som när man i småskolan skickade lappar till varandra och frågade om man ville vara med varandra. Och på den nivån håller det nästan på att vara.

För nån vecka sedan kallades vi till ett möte där man kommit överens om en kompromiss. Man var överens att Norr o Västerbotten tillsammans med de kommuner i västernorrland som vill norröver ska bilda en region. Men kompromissen var att man inte skulle söka om den regionen men man skulle liksom tycka det var en bra lösning.
 
Det måste väl ändå vara ett ”prov utan värde.” Vi Kristdemokrater tog upp frågan på vårt distriktsstyrelsesammanträde i måndags och här finns det inget ”prov utan värde kompromissande”.
 
Vi håller fast vid vår tidigare ståndpunkt att en 4-länslösning här i Norr är det enda alternativet. Vi kan inte bli hur små som helst invånarmässigt i regionen. Regeringen kommer inte att godkänna nån mer liten region. Det har tydligen uttalats från ansvarig minister. Det är som bekant Stefan Attefall som är ansvarig för regionfrågan.
Regeringens utredare Mats Sjöstrand
 
Nu har regeringens utredare släppt sin utredning. Har varit på ett par samtal med honom och han har fått tydliga direktiv.
 
Regionbildning ska komma underifrån. Men det börjar brådska om vi själv ska ha nåt finger i spelet. Vi har några månader på oss innan staten sätter ner foten för sin indelning. Som det så fint heter: Staten indelar riket.
 
 
 
Regeringes utredare Mats Sjöstrand
Sedan missar vi möjligheten att själv bygga vår region, utan blir då anvisad från staten hur en ny uppdelning av landet låter sig göras. Som bekant är alla de olika länsstyrelserna under lupp. Det är bara staten och polisen som fortfarande är en myndighet/ län. Polisen tittar på frågan och staten har lagt sin utredning.
 
Pinsamt att vi inte är överens så vi kan säga till staten hur vi önskar ha vår region här i vår viktiga del av landet.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.