Konstnär med verklighetsförankring.

Konst är en konst att förstå!

Jag är inte värst konstintresserad av mig måste jag säga. Har lite svårt för sådant som inte är konkret att ta i eller fundera på. Men det är en konstnär nära inpå här i Västerbotten som tilldragit sig mitt intresse den senaste tiden. Den konstnär jag tänker på är Knutte Wester. Knutte har bl a gjort konstverken på äldrecentret i Vännäsby. Han har en förmåga att gestalta barn och unga på ett konkret sätt.
 
Och nu har SVT just visat hans film om Gzim. Grabben som kom från Kosovo och som kom till hans atelje och Gzim o Knutte utvecklade en relation. Det är rörande att se hur glad Gzim blir att åter träffa Knutte när han söker igen honom i Kosovo. Men kanske ännu mer rörande att se de sekvenser när Gzim berättade för Knutte att familjen inte fått uppehållstillstånd här i Sverige och måste åka.
 
Jag tycker mig genom filmen se Knuttes konstnärliga ådra att spegla verkligheten runt barnens villkor. Knutte gestaltade tydligt hur han upplever att Gzim glädje och spontanitet liksom har försvunnit och han kan se sorgen sätta sig djupare och djupare i ögonen. En klart sevärd dokumentär.
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.