Husläkarna

Jag är lyckligt lottad som får vara på så många olika besök i mitt arbete och får en bred bild och kunskap av många olika delar i vårt samhälle. Det är ju t o m en icke beskattningsbar förmån.

I fredags var jag på besök hos en av de nya hälsocentralerna i Umeå. Det är den hälsocentral som patienterna var mest nöjd med när man för en tid sedan gjorde en undersökning. Jag talar om Husläkarna i Umeå.

Vi fick ett trevligt bemötande och kände oss verkligen välkomnade. Vi som besökte var förutom jag, landstingets gruppledare och vår riksdagsledamot. Vi möttes i entrén av läkaren Bengt Lunnergård som välkomna oss och visade oss runt i de trevliga lokalerna med anor från gamla tider. Och charmen var verkligen bevarad. Här kändes det trevligt och gemytligt och en mysig hemmakänsla infann sig.

 
Sen att sitta i konferensrummet ”Göta rummet” med de fina gamla möblerna kändes mysigt samtidigt som Bengt berättade om verksamheten och om både positiva och negativa erfarenheter att starta en egen vårdcentral. Inte minst kopplingarna till landstinget ställde vi frågor om och som vi vet så flyter det inte alltid på som det ska. En av personalen med över 30 år i företaget satt också med och verifierade uppgifterna.
 
 
Besöket avslutades med en tallrik soppa tillsammans med den trevliga personalen. Och frågan kunde inte låta bli att ställas. Vad är skillnaden med att jobba på detta sätt mot tidigare att jobba i landstingets regi. En av sköterskorna kom med det tydliga svaret: – Skillnaden är himmelsvid.
 
 
Har du gjort ditt val? Har du inte bestämt dej vart du ska bli listad? Då kan jag starkt rekommendera Husläkarna. Du kommer få starkt engagerad läkare och en kunnig och intresserad personal. Jag är övertygad om att du inte kommer bli besviken. Ring 090-785 76 60 så ordnas det.
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. litentanta

  Måste väl erkänna att jag inte tillhör dina trogna läsare, hamnade här pga ”Husläkarna” enbart, har nämligen precis träffat min häromdagen…

  Tanken rann bara iväg, är det här också ett sk ”sponsrat” blogginlägg där du lik andra bloggare får betalt för att göra reklam för en vara/tjänst? Kanske rabatt, vad vet jag… Kan ju vara superpetig, som ganska rutinerad ”sjukling” och fråga hur du kan garantera, ja vara ”övertygad” om att vi medborgare inte blir besvikna av att gå över till ett privat alternativ? Besitter du särskilda medicinska kunskaper kanhända?

  Själv agerar jag precis tvärtom, har återgått till statliga Apoteket från en vända hos Apoteket Hjärtat tex och tänker att den här privatiseringshysterin helt har gått överstyr, på alla plan.. Undrar hur glesbygden ska klara sig då valfriheten inte alls existerar där, exvis inom apoteksvärlden. Såg uppgifter om att Kronans Droghandel funderade på nedläggning pga dålig omsättning i både Vilhelmina, Dorotea OCH Åsele. Var ska då dessa allt från ambulans-befriade till akutvårds-lösa medborgare då hämta ut sina mediciner?

  Bara en liten tanke från en som bott däruppe själv.

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till litentanta (2012-09-09 15:45)
  Välkommen till mitt lilla rum i cyberrymden. Roligt med nya läsare. Jag skriver om det jag är övertygad om och det är mina åsikter. Det handlar inte om något kommersiellt i detta. Hur skulle det se ut om jag som politiker tog betalt för det jag skriver om?
  Varför jag kan vara övertygad är att jag ser dels på den verksamhet Husläkarna har och dessutom det engagemang man möter när man träffar dem. Sen har också läkaren Bengt Lunnergård varit läkare på akuten när vi varit där med barnen när de var små. Då fick vi prov på hur en engagerad läkare agerar. Sen kan jag bara relatera till den undersökning som patienterna gjorde och där ligger just Husläkarna bäst till av alla hälsocentraler. Läs den här:

  http://www.omvard.se/vasterbotten/halsocentralen-huslakarna-i-umea/statistik/

  Du skriver att du väljer gå tillbaka till det allmänna. Och det står ju en fritt att söka vård var man vill. Det kan vi tacka denna regering för som infört vårdvalet och inte minst socialminister Göran Hägglund som jobbat med frågan. Och visst är det bra att man som individ själv får välja det som passar en bäst.
  Men sen måste jag upplysa om att det är en helt annan majoritet som beslutat om att dra in ambulansen i Åsele och akutvårdsplatserna i Dorotea. Så detta får du lasta på helt andra politiker från S o MP och några fega personer från V som bara helt plötsligt smiter ur för man tycker det börjar bli lite obehagligt. Behöver jag säga att detta med ambulansindragning och sjukvårdsplatsindraging inte blivit aktuell om Kristdemokreter suttit i majoritet. Utan vi hade valt att spara på annat som rör människorna mer indirekt.(administrativt t ec) Så vården ute i länet bibehålls.

 3. Ola

  Men att man måste dra in ambulansen i inlandet kan inte det bero till stor del på det nya husläkarsystemet . Har det inte kommit till vårdcentraler i Umeå efter den fria etableringsrätten som Lanstinget måste betala. Är det då konstigt att dom ute på landet förlorar ambulansen.
  Är du beredd att offra vad som helst bara du får bra vård och inte bry dej i hur andra får det på grund av det?

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till Ola (2012-09-09 19:04)
  Så talar den som kanske inte satt sig in i hur systemet fungerar.
  Husläkarsystemet kostar inte mer än vad det annars kostar hos landstinget. Det fungerar nämligen så att dessa vårdcentraler lever på kapiteringen dvs. den del som varje medborgare har för att man är listad hos en vårdcentral. Den som är listad i landstingets försorg stannar pengen där och när man är listad hos en annan vårdcentral så går pengen dit. Så ska hälsocentralerna dimensioneras efter intäkter, alltså de som är listade. Behöver sen en av de listade i en annan hälsocentral uppsöka akuten. Så får hälsocentralen där man är listad betala för det (ca 700 kr/ besök tror jag det är) Så det är ett väl genomtänkt system där inte de ”privata” hälsocentralerna kommer undan kostnadsmässigt.
  Det viktigaste är att invånarna får bra vård man är nöjd med eller? Det måste vara viktigare än att in absurdum värna landstinget. Husläkarsystemet är till för patienterna och inte för systemet. Så att hävda att sossarna nerdraging i inlandet beror på husläkarsystemet är som att skylla på att det finns att köpa godis när man ligger döende i cancer pga. rökning. Det har inte med varandra att göra. Den nedprioritering man gör i inlandet går inte att förvara som du verkar göra. Lagen säger att det ska vara lika vård för alla! Så man bryter faktiskt mot lagen. Och det ska inte försvaras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.