Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb – inte administrera arbetslöshet
Vi har en arbetsgrupp i partiet som jobbar för en bättre arbetsmarknadspolitik för unga och de har nu kommit med några viktiga förslag. Arbetsförmedlingen behöver effektiviseras. Det kan vi se många exempel på. Sedan 2007 har 18 miljarder som staten anslagit till Arbetsförmedlingen inte använts utan betalats tillbaka till staten.
Samtidigt är arbetslösheten en av våra största samhällsutmaningar. Det är ett problem för alla de ungdomar som vill ha jobb men som inte får ett jobb och som förhindras att förverkliga viktiga livsmål.
I Australien jobbar man på ett helt annat sätt och kan ge oss intressanta exempel. För arbetsförmedlingen i Sverige kan inte fortsatt ligga längst ner på förtroendelistan av alla myndigheter.
Därför tycker vi att man ska:
1. Skapa en central serviceorganisation av nuvarande Arbetsförmedlingen. Den ska ansvara för myndighetsfrågor, såsom godkännande av aktörer, uppföljning, insamling av statistik samt register och it-system som alla aktörer behöver ha tillgång till.
2. Öppna ”Jobbcentrum” dit den arbetslöse går första dagen som arbetslös. Där bedömer en handläggare på den centrala servicemyndigheten, utifrån objektiva metoder, personens styrkor och svagheter på arbetsmarknaden. Syftet är att omedelbart identifiera den arbetslöses chans till jobb.
3. Konkurrensutsätt förmedlingsverksamheten. Huvuddelen av förmedlingsverksamheten drivs av privata företag och idéburna organisationer. Delar av dagens arbetsförmedling kan bolagiseras och eventuellt säljas.
4. Inför valfrihet. Den arbetslöse kan välja mellan flera godkända förmedlingsaktörer, som får ansvaret att hjälpa personen till jobb. Sannolikheten att få ett jobb är större ju tidigare den arbetslöse får hjälp.
5. Skapa betygssystem för alla godkända förmedlingsaktörer. Detta blir en hjälp för den arbetslöse att välja en aktör som uppvisat goda resultat. Betygen baseras på förmedlarens förmåga att hjälpa arbetslösa ut i arbete.
6. Betala för förmedlade jobb. Arbetsförmedlarna ersätts för varje förmedlat jobb. Ersättningens storlek bestäms av den arbetssökandes statistiska risk för långvarig arbetslöshet, inte arbetslöshetsperiodens längd. Det innebär att ersättningen är högre för personer med exempelvis funktionsnedsättning, utländsk bakgrund, ofullbordad skolgång eller ofullständiga betyg. Ersättningen administreras av den centrala servicemyndigheten och betalas ut först när personen varit i arbete under en längre tid, exempelvis 6–12 månader.
Genom dessa förslag lyfts den arbetssökandes behov och rättigheter fram, myndighetsfunktionen renodlas och blir mer förutsägbar. Effektiviteten kan öka och större fokus sätts på den arbetslöse. Nu får vi se om andra partier hakar på.
Senaste kommentarerna