Rätt att utöka valutareserven?

I vårt land har Riksbanken och politiken egna ansvarsområden. Tror det är helt rätt att penningpolitiken sköts utanför den politiska världen.

Men det är ofta beröringpunkter eftersom det inte går att prata politik utan att beröra svenska kronan etc som sköts av Riksbanken. Vi vet att vi för närvarande har en stark krona mot många valutor vilket vi ska vara otroligt tacksam över men vilket också innebär svårigheter för vår export. Räntan hänger ihop med arbetslösheten etc. Så nog finns det beröringspunkter. I ekonomin hänger allt samman.

Riksbanken har i december bestämt att vi ska utöka vår valutareserv med 100 miljarder kronor. Ingen liten summa. Mot att öka vår valutareserv har det varit kritik. Största kritiken kommer från Riksgäldens vd Bo Lundgren som hävdar att det är onödigt att låna upp mer då vi fortsatt har en rätt stor outnyttjad valutareserv.

Medan Riksbanken å sin sida menar att om krisen slår till hårdare så har Sverige svårare att låna, så det är bättre att göra det nu. Riksgälden har lite motvilligt ändå genomfört upplåningen. Men man menar från Riksgäldens sida att de risker som Riksbanken pekar på är rätt osannolika och vill hellre se upplåning eftersom behovet kommer. Det tror man blir både billigare och säkrare för staten.

Man är också kritisk hur en myndighet kan ta ett beslut som i ett nafs ökar statsskulden med tresiffrigt miljardbelopp utan att riksdagen är involverad. Ja så strider de lärde. Men visst kan man tilltalas av tanken att man inte ska låna förrän man behöver slantarna om man inte under tiden kan placera medlen så de föräntas högre än belåningsräntan. Då är ju läge att låna.

En sak är säker att jag är glad att det är Alliansen som styrt Sverige genom den ekonomiska kris vi haft. Annars hade kronans värde varit ett helt annat.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.