Skiljas är bra i detta fall!

Nu svämmar tidningen över av artiklar och insändare hur viktig partipolitiken är i kyrkan. Man tror att om kyrkovalet går bra så har partiet större berättigande i de allmänna valen som kommer nästa år.

Inget är så fel. När ska partipolitiken ut ur kyrkan? Kyrkan har skilts från staten och det måste få ge effekt nån gång. I andra skilsmässor brukar effekten bli att man går skilda vägar. Ingen ska engagera sig i kyrkan för partipolitikens skull utan kyrkan är en plats där de som engagerar sig är de som brukar gå i kyrkan och har sin hemvist där.

Hur skulle det vara om fotbollsföreningen influeras av de som inte vill spela fotboll. Vad blir det då av lagets framgångar? Lägg över tankarna på kyrkans verksamhet. Politiken vill in och styra. Därför blir det också som det blir med kyrkans verksamhet. Och följden blir att vi har en kyrka i Sverige som snart inte står för någonting.

Det är framför allt tre partier som är ivrigast att få så många mandat som möjligt. Det är S, C och SD. Att de sistnämnda vill in i kyrkans styre är ju bevis på att systemet är helt galet. Ett parti med sådan människosyn ska in i kyrkans styre där kyrkans och partiets grundsyn går helt stick i stäv. Sen kan man som parti prata om hur viktigt det är med traditioner. Men det enda incitament man har är att se till att behålla Sverige svenskt.

Kristdemokraterna var första parti som lämnade kyrkan. Sedan har FP o M följt i spåret. Det finns en nomineringsgrupp som kallas kristdemokrater i Svenska kyrkan men är alltså helt fristående och engagerar egna människor. Så om du röstar rösta på någon som du känner som är engagerad i kyrkans verksamhet oavsett partitillhörighet.

4 kommentarer

  1. Jonas Bergdahl

    Jämförelsen med fotbollsföreningen haltar. Svenska kyrkan har förmån av intäkter via kyrkoskatten, avsevärda pengar som saknar motstycke inom fotbollen och övriga föreningslivet.
    Alla röstberättigade bestämmer över kyrkan, inte bara ni som går i kyrkan. Att kräva ökad makt till en inre krets är odemokratiskt. Det är samma retorik som förs i andra konservativa kretsar; inom rasistpartierna och bland vargmotståndarna för att ta ett par exempel. Som regel föds sådana här tankar av att man inte lyckas övertyga majoriteten om att tycka som man själv gör: Då är det fel på majoriteten som inte förstår, inte är tillräckligt insatt.
    Gärna skilsmässa, men den skilsmässa som jag och kanske många med mig skulle föredra är den där Svenska kyrkan får stå på egna ben och likt andra andra trossamfund får leva av egna tillgångar: Slopa kyrkoskatten och därmed det allmänna kyrkovalet. Då och först då blir svenska kyrkan en angelägenhet enbart för ”de engagerade”.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt! Jag önskar också den skilsmässa som du önskar. Jag betalar ingen kyrkoskatt för jag är inte medlem men däremot betalar alla en begravningsavgift eftersom kyrkan har uppgiften att ordna gravplats etc. Så du kan slopa kyrkoskatten själv om du vill.

  2. Fredrik

    SD är väl det partiet som tar Sv. Kyrkans grundideologi på allvar.
    Som vill ta bort HBT vigslar tex. Vilket jag tycker är bra i så fall.
    Nu är ju kyrkan kapat av såna som Helle Klein m fl. Inte undra
    på att det går åt skogen.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      JA delar att Helle Klein har inget i kyrkan att göra. Men absolut inte heller SD. För det kan låta så bra det de säger men läs om deras människosyn och du ska finna djupt olyckliga skrivningar. Ja rent fasansfullt om man följer det som står. Att täcka hemskheter bakom fina ord är SD verkligen bra på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.