Synd om Holmlund!

Jag tycker uppriktigt sagt synd om Holmlund. Tänk att så här sista perioden som kommunalråd har han börjat Vänstra på detta sätt.

Holmlund har gjort mycket bra för Umeå och har betytt en hel del för Umeås tillväxt. Men nu så här sista perioden så måste han lyssna till dem som hela tiden har mer till allt o alla. Man behöver inte var särskilt initierad för att se honom misstrivas vid sidan om Vänsterns gruppledare på budgetpresskonferensen för ett tag sedan. Han vill nog helst ge ett annat budskap men faller nu in i ett rullande av pengar för att blidka sin Vänstra sida.

Träffade honom i ett annat möte innan pressträffen om budget och tyckte mig sakna den sedvanliga munterheten hos honom. Han vet nog att de först signalerna var riktiga och att låta pengarna rulla på detta sätt inte är det riktiga om han själv fick bestämma. Men nu är det inte så utan Tamara får glad i hågen berätta om hur bra det är att man kan ge mer till allt o alla på en gång.

Känner till Vänsterns diskussioner o ansvarstaganden i budgethänseenden i många kommuner att om man t ex låter bli avskrivningar så får man mer att röra sig med under året. Men vi som handskar ansvarsfullt med budgetar vet att ett sådant budgeterande leder allt fortare mot ruinens brant.

Det vet också Holmlund. Och det blir ännu mer pinsamt när kommunens tjänstemän i media går ut och menar att de signaler som först fanns var viktiga att ta till sig om man ska ha en ansvarsfull politik.

I dag kommer Alliansens budget. Hoppas o tror att mina allianskamrater i Umeå kommun förstår att lägga en ansvarsfullare budget än vad Holmlund tvingats medverka i detta år. Och jag vill minnas Holmlund som en som kämpande för Umeå och inte minnas honom som en som går i ledband med V.

Så Holmlund: – Slå dej fri o sluta Vänstra!

6 kommentarer

  1. Åsiktsmasinen

    Tänk att man måste tvingas rösta vänster för att få en budget som fokuserar på vård, skola och omsorg.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Fokuserar på vård skola o omsorg gör alla partier. Men lika populistiska som V är tack o lov inte alla partier. Först utdelar V allt till allt o alla. Sen gör man som man gjorde i landstinget när det blir jobbigt. Då lämnar man bara majoriteten. Är det ansvarsfullt? Jag tycker det är fullständligt populistiskt, vansinnigt och ansvarslöst.

  2. B-G Wikström

    Satsa på skolan ? Nja , det var väl inte så sant Hans-Inge, eller ? Det är väl inte skolan som är viktig utan att riskkapitalister kan tjäna hundratals miljoner, eller hur ?
    Läs http://www.svt.se/nyheter/sverige/200-miljoner-av-skolpeng-gick-till-rantor , och förklara sedan för mig hur det kan kallas att satsa på skolan ?
    Jag blir ledsen, besviken, upprörd – men inte ett dugg förvånad när jag läser artikeln. Detta är det samhälle regeringen eftersträvar, och vi andra mår illa av.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Känns som att vi återkommer till samma tema B-G. Riskkapitalister ska inte få köra iväg våra skattepengar tillräntesnurrior etc. Därför finns det en uppgörelse mellan många partier förutom V som omöjlggör kortsiktiga vinstuttag ur skolor. Men det har skett och det är nog illa och det är som vanligt att en liten klick förstör för dem som driver skolor på ett mycket seriöst sätt o med goda resultat. Så din sista rad får stå för dej. Den stämmer inte.

  3. B-G Wikström

    Varje dag fler och fler avslöjanden och regeringen låtsas upprörd och irriterad, precis som att de inte hela tiden vetat att punkt 1 för alla bolag är att tjäna så mycket pengar som möjligt, och det är inte bra utbildning ! Det är inte bra vård ! Det är inte att se till att sjuka får sina mediciner !
    Är det inte dags att vara karl nog och erkänna att det är totalt fel att vinstintresset ska vara den viktigaste, och i stort sett, enda drivkraften ?
    Hur kommer det sig att Sverige används som skräckexempel i många andra länder ?
    Hur kommer det sig att inte ens ultrahögern i andra länder vågar föreslå sånt som du och regeringen tycker är så viktigt, att sälja ut välfärden, utbildningen mm till vilket pris som helst.
    Jag blir arg, känner stor sorg och vrede, när regeringens företrädare står i TV och låtsas bli upprörda. Det är ju precis så här dessa 4 partier vill ha det, att det enda viktiga som ska finnas är att aktieägarna i dessa bolag ska tjäna så mycket pengar som möjligt !
    Det kommer, garanterat, nya avslöjanden varje vecka framöver och regeringen kommer varje gång att låtsas förvånade och säga : Inte trodde vi att dessa företags huvudintresse var att tjäna så mycket pengar som möjligt ? Det är pinsamt, en skandal !
    Och från dig Hans-Inge : Är det inte dags att erkänna att all denna utförsäljning är en total katastrof ? Att det är helt fel att leka affär med sjukvård, utbildning, mediciner mm .
    Snart är det väl bara du och regeringen kvar som envist försvarar detta ?
    Sluta blunda för verkligheten !

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Tycker mig svarat dej B-G många gånger och svaret ändras inte nämnvärt. Jag har avsmak av sådana som driver våra skattepengar till andra länder och jag har avsmak för skolledare som inte följer skollagen med att välja elever och jag har fullständigt avsmak för när man hittar gamla liggande i sin egen avföring som faktiskt skedde, hör o häpna, på ett kommunalt boende. Såna som inte gör sin uppgift till belåtenhet ska inte finnas kvar oavsett driftsform. Så är det bara.
      Men jag vill åter igen säga dej att för mig är inte driftsformen det avgörande. För mig är kvalitén det som avgör. Och vi ser att kvalite´n falerar tyvärr lika mycket inom det offentliga som inom det privata. Alltså kan man inte dra den slutsats som du alldeles för enkelt gör att det beror mer på vilken driftsform och allt ska vara offentligt drivet som det alltid har varit genom tiderna etc. Liksom nån nostalgitripp. Vi säger 2013 och kunkurrensen inom alla områden gör att produkten/tjänsten blir bättre för oss som behöver tjänsten. Tyvärr kanske inte direkt men på sikt kan man inte annat än säga att konkurrens ökar välbefinnandet hos slutkund eftersom alla strävar att bli bättre. Så fortsatt tycker jag du ska sluta skriva att jag blundar för verkligheten. Den finns och jag är lika kritisk som du när man inte gör det man ska oavsett driftsform. Men jag vill hävda till skillnad mot dej att jag har ett vidare synsätt som ger mig möjlighet att bortse från driftsformen men absolut inte bortse från kvalitén. Sen ska alla avarter o de som nyttjar systemet med alla kraft bekämpas. Men bara för att det finns rötägg så är inte hela världen förstörd för det. Och man ska absolut inte ändra reformer för då ger man ”fuskarna” rätt. Upp på barikaderna och kämpa för kvaliten i vårt land du också. Här har vi nog samma syn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.