Smärtsamt uppvaknande!

Vaknar på hotellrummet till de lokala nyheterna. Och jag trodde verkligen jag vaknat på fel sida eller att jag drömde.

Man rapporterar att landstinget gör ca 400 miljoner i vinst detta år. Vet ju att S o MP vill höja landstingsskatten och utarma folket. Jag vet också att alla ska betala mer skatt oavsett var man befinner sig i länet trots att majoriteten inte ger lika vård till alla t ex om man bor i inlandet.

Med denna bakgrund började jag gnida ögonen för att få klarhet i vad som gällde. Och då klarnade det att jag befinner mig i Stockholm där landstingets drivs av en helt annan majoritet där det t o m är överskott av pengar. Och visst har det betydelse vilken majoritet som styr landstinget.

Men samtidigt när jag gnider sömnen ur ögonen inser jag att jag kommer hem till ett landsting styrt av S o MP med V i bakgrunden som inte annat vill än pungslå Västerbottningarna på ännu mer pengar trots att man ändå inte får samma vård i inlandet. När ska man inse att skattehöjning är pinsamt.

När man misslyckats så får folket betala misstagen. Jag har varit med om flera skattehöjningar i landstinget. Hur många ska jag hinna vara med om och hur många ska mina barn vara med om osv innan majoriteten inser att skattehöjning om man inte ser över driften endast ökar kostnaderna och driften varje år?

Vetskapen om att höjande av skatter är kontraproduktivt ger mig ingen trygghet förrän vi byter ut den styrande majoriteten. Så här måste vi hjälpas åt. Vi ska ha skattefinansierad vård därom råder inget tvivel men jag vill inte vara med om skattefinansierade misslyckande. Mina misslyckanden får jag betala själv. Så borde det också vara för majoriteten i landstinget.

4 kommentarer

  1. lf

    Jag tror inte Smetana har vaknat riktigt än.
    Jag tror inte du kan jämföra Umeå med Stockholm.Men du kan väl kort beskriva hur du vill ha det i Västerbotten och inte tro att väljarna nöjer sig med att tro att det blir bättre bara för att man byter majoritet.
    Ta de stora dragen.
    Dessutom kan du förklara ju förklara vad din ”livets hårda skola” har bestått av.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Alltid vaken säger då dem som går förbi vårt hus för kontorslampan lyser länge. Visst det går inte till fullo göra jämförelser men varför ska Västerbottens läns landsting toppa många listor negativt? Du frågar hur jag skuoeo vilja ha det. Jo vore jag Peter Olofsson skulle jag ordna dialogmöten med folket för att förankra saker o ting o för att få reda på vad folket vill. Är man med i en process är man också villig att ta nerskärningar i verksamheterna. Du kan inte vara nöjd med vården när vi får betala mer o mer skatt o får mindre o mindre vård. Då vill man som Göran Hägglund säger förstatliga vården och låta komunerna ta över primärvården.

      Livets hårda skola…ja den har väl du också gått. Vi kanske inte har gått samma klass och man blir aldrig fullärd eller får slutbetyg. Utan det handlar om ett livslångt lärande på olika nivåer. Man får betyg lite då o då inte från lärare men från sina generösa klasskamrater. Den skola vi talar om tar in alla elever oavsett förkunskaper.

      • lf

        Jag kan inte förstå det annat än man skall ha stormöten inför varje beslut.Hur ska det bli? Nä Smetana,vi har valt våra politiska representanter i demokratiska val vart 4e år.Något mellanläge där vi kan rösta i princip när som helst ställer jag inte upp på.
        För att få glesbygden att fungera någorlunda så måste det till skattehöjningar.Men om du menar att anställda inom den offentliga vården är lata,så säg det då rent ut.
        Så till livet hårda skola. Om vi pratar om skolverksamhet så säger du att vi tar in alla elever oavsett kunskaper.Det är nog helt rätt. Men hur tror du det var på 50talet.Min lärare ville att jag skulle söka till realskolan ”eftersom jag hade ett fysiskt handikapp”. Efter stora diskussioner hemma ”min far var skogsarbetare”, så sade min 3år äldre bror som hade arbete,,jag skall se till du får gå på realskolan.
        Jag har stå i tacksamhetsskuld till honom hela livet.
        Jag bara 12 år men jag såg redan då vilken enorm fördel elever som hade förmögna föräldrar.
        Privatlektioner,rektorn som bjöds på lunch m.m.
        Detta samhälle var på väg att försvinna.Tack o lov.
        Men nu blir jag bekymrad,är vi på tillbaka?
        Man skall kunna välja skola.Och då förutsätter jag att det finns bättre och sämre skolor.
        Och då är min fråga:vem skall välja de sämre skolorna?

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Självklart jobbar man som individ olika precis som vi ser olika ut. Så detta beror inte på om man är offentligt eller privat anställd. Sen finns det många företag som jobabr mer effektivt än andra liksom det finns offentlig förvaltnign som är mer eller mindre effektiv.
          Att som medborgare få välja skola har kommit för att stanna. Konkurrens gör att de sämre skolorna blir bättre och blir de bättre så attraheras fler elever och så är det positiva hjulet igång. Intressant du beskriver hur du kom till realskolan. Visst är det viktigt att vi inte i vårt samhälle stöter ut folk och därför är skolor gratis men man måste ju också ha uppehälle. Titta på tex Norge där får man också betala för skolan per termin. Självklart är det viktigt att akolan är gratis och att det finns sund konkurrens som gör att verksamheter blir bättre o bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.