Reservation.

Lovade återkomma i ärendet om personlig assistans. Jag har nu lämnat in en reservation gemensamt med C och M.

Varför FP inte finns med är att de inte har någon ordinarie ledamot i vård o omsorgsnämnden utan Lars Ågren (fp) är min ersättare. Men de stöder förstås våra tankar och funderingar i detta ärende. Nu ska det bli spännande att se var majoriteten tänker spara de slantar de måste tillskjuta för att behålla personlig assistans i kommunens regi. Jag kommer att vägra att det ska tas ytterligare inom äldreomsorgen.

Reservation till Vård och omsorgsnämndens beslut angående upphandling Personlig assistans.

_________________________________________________________________________

Vi reserverar oss mot ovanstående beslut till förmån för eget förslag. Vi anser att en upphandling av personlig assistans inte alls får de negativa konsekvenser som majoriteten målar upp.

I en ekonomisk trängd situation som Vännäs kommun befinner sig i är det klokt att se över alla kostnader och vända på alla stenar. Det är vård och omsorgsnämndens skyldighet och ansvar. Det är också en svårighet att hitta besparingar som inte drabbar den enskilde allt för negativt. Så därför välkomnade vi ordförandens förslag att utreda möjligheterna att upphandla personlig assistans.

Utredningen visar att om vård o omsorgsnämnden gjort en upphandling så sparar nämnden ca 0,8 miljoner. Medel som vi så väl behöver inom andra områden. När nu vård o omsorgsnämndens majoritet inte vågade ända fram i denna fråga och beslutat att inte upphandla personlig assistans ser vi en fara att äldreomsorgen ytterligare ska drabbas av besparingar för att täcka den merkostnad som majoriteten ådragit sig.

Vi anser att majoritetens anförda skäl till att inte göra en upphandling inte tillnärmelsevis ligger i paritet med verkligheten. Vi ser inte de försämrande faktorer som majoriteten lyfter fram. Däremot ser vi en ekonomisk besparing som inte drabbar brukarna negativt i någon större utsträckning och den möjligheten vill alltså nämndens majoritet inte ta. Med ett sådant beslut menar vi att man åsidosätter de ekonomiska villkoren till förmån för ideologiska tankar och funderingar. Vi reserverar oss därför mot majoriteten beslut till förmån för eget förslag.

Hans-Inge Smetana ( Kd )

Lissie Eklund ( M )

Ingmarie Lindquist ( C )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.