Trenden gått varvet runt.

Det går trender i allt och det är när trenderna har gått ett varv man inser man att man varit med ett tag.

Det jag nu tänker på är hur kontorsplatserna är inredda. När jag började min bana inom försäkringsvärlden så var stora kontor med stort skrivbord det som gällde. Då hade man status. Var det dessutom så stort skrivbord att man hade en stor besöksböld vid ena sidan av skivan så hade man verkligen ”kommit upp i graderna”.

Sen började man tala om kontorslandskap. Alltså att varje medarbetare hade ett eget skriv bord men att alla satt i samma rum och man var tvungen att åtgärda taket för att inte ljudnivån skulle bli för hög. Så hade man ofta ett besöksrum lite trevligt inrett där man tog emot kunder.

Sedan kom trenden, och inte minst som vanligt från USA, att det möjligen ska räcka med ett antal pulpeter i rummet och så har man allt material i sin bärbara dator eller liggande i molnet så då slets alla skrivbord ut och man gjorde luftiga rum med små pulpeter man kunde docka sin dator.

Nu läste jag just att Värmdö kommun har inför tanken med att man inte ska ha egna skrivbord. Man har ett antal skrivbord så får den som först kommer till jobbet ta det som är ledigt. Så har man allt material i ett skåp. Man påstås spara både tid, plats o pengar. Kanske också ett sätt att få folk tidigt till jobbet om man riskerar bli utan skrivbord.

Men så är vi väl möjligen snart tillbaka att forskningen visar att eget skrivbord och stort rum skapar en trygghet så man blir effektivare i jobbet. Då har vi liksom gått hjulet runt. Ja trender är trender….

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Erik

    Jag håller med dig. Landskapen har ju kommit till för att minska kostnaderna. Och kanske det passar vissa yrkesgrupper. Men har man ett utredande arbete behöver man ibland breda ut sig. Och när dagen är slut måste man plocka ner allt material för att nästa dag plocka upp materialet och fortsätta sitt jobb. Och då blir det ställtid som gör att arbetet inte blir effektivt. Kanske dags för ruta ett igen:)

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Exakt! Det passar inte med trender för alla men när trenderna kommer drivs de av konsulter så då får de ofta genomslag. Men ställtiderna som du lyfter fram tror jag ingen tänkt på. Så kanske hjulet har snurrat ett varv nu ……

  2. Dage Åberg

    Nja Du, jag vet inte om jag håller med dig. När jag började min yrkesbana i Umeå på 70-talet, hade jag en lampa utanför rummet som lyste gul när jag telefonerade och röd när jag tyckte att jag var upptagen. Så dom som sökte mig fick allt vänta. Fint värre var det. Det var på AB Bostadens kontor i slutet på 70- och början av 80-talet. Och dom kallade mig för ekonomichef. Och stort var bordet. Och i mahogny.
    När jag flyttade till Stockholm ändrades perspektiven lite. Så småningom! Jag hamnade på ett internationellt IT-företag. Där kallade dom mig för CFO(Chief Financial Officer). Fint som rackarn det också! Men kontoret var lite mindre. Och det var inte så tokigt. På slutet, innan jag gick i pension häromåret, satt jag mitt på torget och var tillgänglig för medarbetarna. Och det var inte heller så tokigt. Även om arbetsplatsen var ”mobil”.
    Det var inte bättre förr!

    Med vänlig Hälsning
    Dage Åberg

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Spännande att följa dina kontorsförändringar. En sak som jag glömde kommentera i bloggtexten är att om man hade hörnrum då var man också ”hemma”. Håller fullständigt med att det inte alltid var bättre förr utan ville bara gestalta att det går trender i allt och inte sällan är konsulterna dessa trendbärare som gör att det förändras över tid. Tog inte med ”hemarbetartrenden” heller. Men nej jag vill inte heller byta tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.