”Kapten klänning”- Göran Lindberg

En sak som jag haft svårt för i den dömande verksamheten är när man får straffrabatt. Vid varje enskild överläggning under min tid som domare på Hovrätten har jag ifrågasatt det. Är det rätt att vi säger till folket att om du gör flera brott samtidigt så blir straffet lindrigare?

En annan del av straffmätningen som jag inte heller kan med är den s k tvåtredjedelsfrigivningen. Alltså att straffets tid också förminskas. Det senaste exemplet som erhållit denna tvåtredjedelsfrigivning är en man som jag hyser allra största förakt för. Den jag talar om är ”kapten klänning” eller förra polischefen Göran Lindberg. Att som honom åka runt i landet och föreläsa hur viktigt det är att kvinnor ska få komma fram i både yrkesliv men inte minst privet och sedan blir han gripen när han var på väg att köpa sex av en 14-årig flicka.

Och det var inte enda affären denne man med ett dubbelliv hade. Vid rättegången beskrivs en affär med en 17-åring som utsattes för fruktansvärda övergrepp som av rätten beskrevs som ”sadistiskt sexuellt våld”. Detta skedde medan han i sitt arbetsliv var satt att se till att medborgarna i Svea rike höll sig till lagen och samtidigt som han åkte land o rike under smeknamnet ”kapten klänning” och föreläste om kvinnor. Ni kanske förstår varför jag säger att han har mitt allra största förakt. Jag har lyssnat till honom och han var en duktig föreläsare, men fallet blir desto större när man sedan får vetskap om dubbellivet.

Göran Lindberg släpps villkorligt idag. De sex åren har i enlighet med tvåtredjedelsfrigivningen blivit fyra år. Denna i praktiken automatiska straffrabatt är djupt stötande. Varför ska grova brottslingar belönas med en helt egen tideräkning? I en psykologisk bedömning av Göran Lindberg så varnar dessutom Kriminalvården för risken att han begår nya allvarliga sexbrott. Och nu blir han frigiven och anses ha sonat sitt dubbelliv.

Det är på det viset att det ska till ”synnerliga skäl” enligt lagen – för att en fånge ska sitta hela den utdömda tiden. Men ännu tokigare var det fram till 1993 då fanns ett system med villkorlig halvtidsfrigivning, något som Vänsterpartiet nu vill återinföra.

I Själva verket blir lagstiftarnas ambitioner nåt helt annat när vi kommer till straffmätningen i domstolarna. För ofta håller sig domstolarna i den nedre delen av straffskalan. Och dessutom rabatten man får om man döms för flera brott och två tredjedelsfrigivningen så innebär det ju att straffvärdet ständigt devalveras. Kritiken mot den automatiska straffrabatten är inte ny. Men nu är det dags att agera.

En notorisk biltjuv ska alltså inte få villkorlig dom, men grova förstagångsförbrytare som Göran Lindberg eller den som slår ihjäl sin sambo ska få straffrabatt. Hur tänkte man där egentligen?

Principen borde i stället vara den omvända mot i dag. Den dömde ska i regel avtjäna hela sitt straff, men möjligheten till villkorlig frigivning ska finnas om ”synnerliga skäl” föreligger. Då skapas också incitament för intagna att sköta sig och delta i olika behandlingsprogram. Straff ska avskräcka till brott eller har jag missförtått det?

Etiketter: , , , , , , , , ,

8 kommentarer

  1. Mr Cool

    Ja rättsystemet förblir för mig och många andra som en livsgåta. Att tjuvskjuta en kungsörn renderar ett långt mycket värre straff än att upprepat rattfull köra ihjäl en 12-årig flicka. Sen har vi flummandet med det s.k. uppsåtet. Du kan springa ifatt en person och bakifrån klyva hans skallemed en yxa men sedan hävda att det inte fanns någon avsikt att döda. Gör du däremot något fel i deklarationen så betyder uppsåtet inget utan då är det endast resultat som gäller. Köper du knark så skall säljaren straffas och om du sen i ruset känner behov av sex så skall du straffas såsom köpare. Kommunisterna d.v.s. V har en tro att om man bara sprider ut de kriminella i välartade områden så upphör kriminaliteten. Så en stängning av anstalterna är lösningen så det var nog därför Lars Ohly valspurtade på Kumlaanstalten. Det kanske är V:s valboskap i första hand.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Vi verkar vara överens att rättssystemet behöver en översyn i vissa delar. Och jag håller med att straffmätningen inte alltid står i paritet med brottet. Åtminstone i vanligt folks medvetande. Uppsåtet är en annan faktor som också styr straffmätningen så till vida att brottet bedöms på annat sätt. Men delar inte riktigt din beskrivning av uppsåtet då vi i lagstiftningen har flera typer av uppsåt. Och detta med uppsåt är en intressant diskussion som jag nog utvecklar nån annan gång.
      Vi verkar också vara överens ang V:s syn på kriminalitet. Här finns det enormt mycket att fundera över och ifrågasätta. Jag har blivit lärd i uppväxten att det ska löna sig att hålla sig till lagen och göra rätt för sig i samhället. Sen om det går fel ska man sona sina felsteg med det straff som den lagstiftande församlingen bestämt. Men så verkar visst inte V tänka när man liksom skyddar brottslingar med sitt sätt att tänka.

  2. Erik

    Sarnetski kommenterade i nyheterna i kväll att det här med kriminalvårdens behandling inte kunde bevisas att ha någon effekt att förmå internerna att blir goda samhällsmedborgare. Vidare att om man skulle ändra principen om att inte frige internerna före det att strafftiden gått ut genom någon form av tester, gav han inte mycket för det heller.Med andra ord är verkar det vara slumpartat det hela.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nä det är riktigt att behandling räcker tyvärr inte till för att alla brottslingar ska lämna den brottsliga banan. Överhuvudtaget har kriminalvården inte gjort sin hemläxa när man t ex kan komma åt knark i fängelser. Alltså ett fängelsestaff kan generara att man fastnar ännu hårdare i den brottsliga banan då man träffar likasinnade.

  3. Betraktaren X

    Om man ska se tvåtredjedelsfrigivning som stötande eller inte är ju mest en lek med siffror. Om jag förstått det rätt så får man den rabatten närmast per automatik om man ”sköter sig” i fängelset. Det är ju faktiskt ett incitament för fången att hålla sig i skinnet när vederbörande sitter inne, och det är ju bra för fångvården om de gör det. Om man vill ha kvar det incitamentet kan man lösa det på två sätt. Det ena är att ha straffrabatt, som idag, och det andra är att möjlighet att förlänga straffet för de som inte sköter sig i fängelset. Personligen tror jag mer på rabattsystemet i längden. Tycker man sen att Lindbergtyper sitter för kort tid i fängelse för den typen av brott (där håller jag med dig) kan ju faktiskt straffskalan justeras uppåt så att de döms till längre straff.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Så är det man kan döma till längre straff. Men varför dömer man till ett straff som inte infrias? Det är min fundering. Varför säga att det är 6 år när det i själva verket blir fyra etc? Det enda logiska som jag ser det är att man blir dömd till ett straff och om man sedan missköter sig så finns nån form av straffåtgärd som gör att straffet förlängs utifrån givna regler. Då liksom vänder man bevisbördan på ”särkilda skäl” i detta fallet.

  4. grrr

    Jag tycker det värsta i den här historien är att polisen gång på gång tipsades om hans perversa beteende men valde att lägga ner varje förundersökning .
    Om en vanlig svensson hade smygfilmats då han skar en bunden minderårig prostituerad
    med rakblad under fötterna hade han åkt in på MÅNGA år , här valde man att lägga ned utredningen…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.