Varför inte Damerna VK?

Helgens bragder inom skidåkning var fantastiska. Tänker förstås på stafetterna både på damernas 5 km och herrarnas 10 km.

Och gratulationerna till framgångarna är de värda flera dagar. Måste säga att jag blev besviken när jag läste VK igår. På första sidan en stor bild av herrarnas lag medan en väldigt liten bild var inklippt längst ner av damerna. Självklart är det roligt att både herrar o damer vann. Helt fantastiskt, men jag tycker att det var ännu starkare av damerna att vinna.

Herrarna förväntade man på pallen och visst önskade men även damerna på pallen men tänkte att guldplatsen som brukligt var vikt för Norge. Men jag vill nog hävda att damernas prestation var ännu roligare att följa mot målgången. Och Kallas sista race är ju nästan osannolikt. Att i uppförsbackarna ta in som hon gjorde och sen helt kyligt i sista kurvan gå om på innerkurvan och som första kvinna äntra mållinjen är helt fantastiskt. Jag hade faktisk hoppas att VK haft en större bild av damlaget på första sidan.

Nu kompenseras VK dock av att inne i tidningen fanns det stor bild av damernas glädje. Men man kunde gjort tvärtom. För övrigt så tycker jag att kvinnorna ofta har en betydligt mjukare attityd mot varandra och mot andra lag. Det var inte tal om annat än att man tyckte synd om Norge som inte höll ända fram. Vi vet vad som försiggått via media mellan Northugs utspel mot svenskarna. Sånt existerar inte inom damidrotten.

Därför känns damernas idrott mer sportslig. Jag ser nästan hellre damidrottsprestationer som större av den anledningen. Att skidnationen Norge måste ha landssorg är ju uppenbart. Mentalt höll ingen av loppen. Och jag fick på tvitter en varning från Norge med starka bilder där man ser svenska laget stå i lagfoto framför Northug som kommer i spåret. Texten ”Svenska laget i målbild innan Northug nått målgången” är nog tungt för Norge att bära. Nu kan Svenska laget ta fler medaljer eftersom det är tävlingar kvar. Och det är fantatiskt att se att hela laget hyllas. För gänget i vallaboden är inte att förglömma. De har verkligen gjort ett bra jobb de också. Kanske Sverige fr o m nu tar över pokalen från Norge som vinnande skidnation.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Ingvar Näslund

    Hej Hans-Inge

    Att vi valde en större bild på herrsegrarna är enbart kopplat till att den tävlingen gick på söndagen.
    Att på förstasidan då ha en dominerande från damernas lördagstävling känns helt enkelt inte lika nyhetsmässigt på förstasidan i en måndagstidning, två dagar efter att tävlingen avgjorts.

    Som du säkert såg tog vi dock ut svängarna ordentligt på första sportuppslaget i tidningen. Där ägnade vår krönikör Gunnar Johnsson sitt fokus på damerna och det var också den dominerande bilden på det första sportuppslaget i dagens VK.
    Jag vill inte slå oss för bröstet men damidrott är och ska förbli en viktig del av vår sportbevakning. UIK, innebandydamer, Udominate, individuella kvinnliga idrottare – listan på kvinnliga sportutövare som vi nästan dagligen bevakar är lång.

    Vi är också en av få tidningar i landet som hela tiden jobbar med en balans mellan män och kvinnor i vår journalistik. Inte bara vad gäller bildval utan även när vi ex ska prata med forskare och andra så vill vi visa att det finns lika skickliga kvinnor att lyssna till.
    Just nu är 49 % av de medverkande i VK kvinnor och 51 % män.

    Men visst… vi hade givetvis kunnat ha två lika stora bilder, både av herr- och damsegrarna.

    Mvh
    Ingvar Näslund, chefredaktör

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Hej Ingvar. Jo förstår varför bilden av herrarna var av senare tidpunkt o i o med det på nåt sätt ha större nyhetsvärde. Jag säger inte att VK lyfter fram herridrott i större omfattning än damernas idrott. Men det blev så tydligt nu så kunde inte låta bli kommentera vad jag kände. Som Jonas säger i kommentaren här bredvid så vore en gemensam bild eller kanske två lika stora bilder att föredra. Men jag läste med nöje insidan där damernas prestation fick sin rättmätiga plats. Viktigt att balansen mellan manliga o kvinnliga idrotter hela tiden synas och det är bra att VK har den ambitionen.
      Ingvar vi hörs i den framtida debatten och tack för att du tog dej tid att kommentera mitt inlägg. //H-I

  2. Jonas Redin

    Hej.
    Vi har pratat om det här internt på VK också, och det finns en stor förståelse för din och andras åsikt om att damernas prestation var värd att lyftas fram. Helst hade vi valt en gemensam bild där både herr- och damlagen fanns samlade, men tyvärr fanns ingen sådan bild från Sotji.
    I stället valdes att dra på den nyhetsmässigt senaste bilden, herrarna, för förstasidan, medan damernas prisutdelning fick en mindre bild. Vi hade rapporterat utförligt på webben om damernas, inte minst Kallas, imponerande prestation under helgen.
    Som motvikt kan också nämnas att damernas prestation fick mer utrymme inne i tidningen, nära två sidor – första sportuppslaget – mot herrarnas en sida.

    / VK-redaktionen genom Jonas R.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Hej
      Jo jag förstår hur det blev som det blev och det uppvägdes av att insidan av tidningen var det damerna som ägde. Upplever att vi är överens i sak. Sen förstod jag den vinkel som Ingvar Näslund lyfter fram att damernas lopp gick redan på lördag och herrarnas var senare och i o med det möjligen tydligare värde att synas. Jo en gemensam bild vore ju det allra bästa. Men jag är otroligt trött på att man lyfter fram herrarnas idrott som viktigare rent generellt. Säger absolut inte att VK gör det. Som framgår av min blogg kan jag tycka precis tvärt om. Ta bara såna uttryck som att man säger fotboll och damfotboll.
      Tack för engagemanget att kommentera. //H-I

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.