Äntligen fler SÄBO platser!

Igår hade vi vård o omsorgsnämndens sammanträde. Många intressanta föredragande och informationer.

Bl a fick vi information från IFO-chefen och om den förändring man planerat ang. det så viktiga behandlingsteamet. Dom gör ett mycket bra arbete och är viktiga för det förebyggande arbetet så dom är värd allt beröm. Ett fantastiskt roligt och nödvändigt beslut fattade vi.

Vi öppnar Hjorten i Vännäsby igen. Det innebär att vi får 14 SÄBO platser till i vår kommun. Jag var mot att vi la ner platserna och då känns det ännu bättre att de åter öppnas. Vi måste ta hand om våra gamla på ett bra sätt. Och ser man på undersökningar så vill våra gamla bo hemma så länge som möjligt men det visar sig i många undersökningar att man inte känner sig riktigt trygga. Och en trygghet är att veta att det finns möjlighet att komma till en särskilt boende om man blir sjukare och behöver det. Då kan man inte som vi tvingats göra i Vännäs att minska platser i allt för stor utsträckning.

För mig som kristdemokrat är tryggheten för våra äldre jätteviktigt och att då plocka bort så många platser så människor får ligga kvar på NUS i väntan på plats skapas ingen trygghet. Förutom de platser vi nu tillsätter igen så kommer vi behöva tillsätta fler korttidsplatser. Och då är jag särkilt nöjd över att jag i budgetdiskussionen kunde lägga ett förslag på att tillföra mer medel till äldreomsorgen än majoriteten eftersom jag tyckte att vi som kommun i likhet med många andra kommuner ska släppa personliga assistenter fritt och enligt den utredning vi tidigare fått presenterad spara slantar som jag istället vill tillföra äldreomsorgen.

För det förslaget fick jag inte majoritet och reserverade mig mot en budget där vi lägger pengar till vissa ideologier istället för att tillföra äldreomsorgen mer medel. I dag är det förbundsstyrelsens sammanträde i Umeå. Med ledamöter från hela vårt län och från de flesta partier ska vi besluta i ett antal punkter samt få en del intressanta föredragningar.

2 kommentarer

  1. Malin Karlsson

    Alla partier var överlag eniga på onsdagens möte. När det kom till ditt lätt märkliga budgetinlägg så föll det platt på att det aldrig funnits någon beräknad vinst på att upphandla personlig assistans redan 2014. Det skattebetalarna i Vännäs eventuellt skulle vinna var 750 000 kronor om helåret fr.o.m. 2015 på att kommunen då helt skulle vara fri från det administrativa ansvaret för personlig assistans. Det skulle då hamna hos villig annan entreprenör. Blir en upphandling klar en bit in på året sparar vi kommunmedborgare inget förrän nästa år vilket skulle ha varit fallet för 2014 oavsett ideologier och eventuellt sunt förnuft. Vi gröna tycker att vi ska hantera kommunmedborgare inklusive pers.ass.anställda med brukare ansvarsfullt och långsiktigt hållbart.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo vi är ju ofta eniga i nämnden. Men inte alltid. Och så var fallet nu. Ang budgetinlägget jo det blev lite rumphugget eftersom du kom med fakta som gjorde att jag kom av mig i farten 🙂 Sen funderar jag hur alla andra kommuner klarar att sköta assistansen som släppt det löst från kommunen. Har man då inte långsiktigt hållbart? Det är många kommuner i landet som ni är med och styr som fattat detta kloka beslut. Och jag vill tror att de ser det som en långsiktighet. Så 1 – 1. Du vann på budgetinlägget och jag vann på assistansen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.