Barnens rätt till båda föräldrar.

Är barn en handelsvara? Är barn en rättighet för alla? 

Att få barn är en fantastisk upplevelse. Har haft förmånen att vara med om det fem ggr. Och det var lika fantastiskt varje gång. Men åter till mina frågor. Är det en rättighet att man kan ”köpa” sig barn. På detta vill jag svara nej. Det jag menar är den diskussion som åter tar fart med att man som ensamstående kvinna kan få insemination i Sverige.

Det har i vissa media lyfts fram som att det nu är fullt möjligt. Men så är det inte. Regeringens utredare föreslås det men regeringen är inte överens i den frågan. Av en händelse tänker vi Kristdemokrater ett steg längre i många etiska frågor. För övrigt det enda parti i Sverige som har ett medicinetiskt program. Det är styrkan hos ett värdeorienterat parti att man tar vara på de olika värdena i samhället.

Vi menar att det är barnet som har rätt till båda sina föräldrar och inte att någon av varken en kvinna eller en man har rätt till ett barn. Om man ställer sig i frågan utifrån barnets perspektiv så kan man som jag ser det inte komma till någon annan ståndpunkt. Det är så ytterst märkligt att i alla sammanhang pratar vi om att pappan är viktig för barnen. Vi kämpar för att papporna ska ta mer ledigt med barnen. Ja vissa partier även inom alliansen vill ju t o m lagstifta i saken och det är också detta parti som fullt ställer sig bakom att låta ensamma kvinnor kunna insemineras. Jag menar att det råder fullständig inkonsekvens i ett sådan tyckande.

Papporna behövs för barnen i alla åldrar och det gäller alla barn som växer upp. Har suttit för många gånger i Hovrätten och ska döma personer som när man kommer till personalian ofta lyfter fram:  NN har kommit på glid eftersom han haft dålig kontakt med sin pappa. Det gäller inte minst killar. Alltså man har ingen mansförebild, som man så väl behöver under uppväxten.

I vårt tillåtande Sverige ska vi tillåta allt utan att tänka på konsekvenserna. Nej låt fortsatt gälla att man ser dessa frågor från barnens bästa och låter barnen ha rätt till både en mamma och en pappa.

4 kommentarer

  1. maria lundqvist-brömster

    Så här är det: riksdagen tog ett beslut för 2 år sedan om att tillåta insemination för ensamstående i Sverige. Det utredaren gjort är att ta fram en konkret lagtext om att ensamstående kvinnor ska att rätt till assisterad befruktning vid ofrivillig barnlöshet. Säg som det är att partiet i alliansen som också tycker det är Folkpartiet men vi var inte ensam när vi tog beslutet för två år sedan, det var bara KD i alliansen som ställde sig utanför. Det utredaren kommit fram till är att ensamstående ska ha samma rätt till assisterad befruktning som kvinnor som lever i parrelationer. Det välkomnar vi i Folkpartiet.
    Kvinnor åker idag bland annat till Danmark för att få sin assisterade befruktning.
    Folkpartiet menar att vi inte ska skapa hinder för ansvarsfulla vuxna som vill ha barn. Lämpligheten som förälder avgörs inte av om du lever ensam eller i en parrelation. Man kan ju undra hur KD tänker när det gäller ensamståendes rätt att adoptera?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Hej Maria
      Jag gillar ju dej men jag gillar inte rätt mycket som FP kommer med. Om jag inte minns fel har vi debatterat denna fråga tidigare på min blogg. Ärendets gång som du beskriver var ju också det jag skrev fast du var ännu tydligare. Nämnde bara att vi var emot och det är jag fortsatt stolt över. Visst är det känt att det var 3 mot 1. Men det är väl därför vi har flera partier. Att FP bejakar detta är väl känt. Men inte destomer tycker jag om FP o dess politik men gillar många folkpartister :-).
      Du får ge mig hur många argumet som helst men BARN ÄR INGEN HANDELSVARA och jag tycker fortsatt att FP ser frågan utifrån föräldrarnas synvinkel och jag saknar fullständigt barnperspektivet i erat resonemang. Du nämner bara om vuxna i olika konstellationer.
      För att några åker till Danmark är inte skäl att införa det i Sverige. Ska man tänka så kan man lika väl tänka: Några knarkar och då ska vi låta det bli lagligt. Och jag vet att en del inom FP vill också drogliberalisera. En som jag ser det mycket illavarslande väg.
      Tillbaka till frågan. Jag håller med och har inte heller gillat ensamståendeadoption. Men det kortet ligger ju redan.
      Sen vill jag fundera varför FP å ena sidan så hårt driver jämställdhetsbonus att båda förädrar behövs o i samma andetag räcker det med mamman. Nog måste man bestämma sig. Jag tycker båda behövs lika mycket och därför kommer jag göra allt vad jag kan för det. Men när man som parti tappar barnperspektivet så svänger frågorna än hit och dit.

  2. HIH

    Liten mening att både läsa och kommentera dina inlägg , du beter dig som Edvard R , svara på det som passar er.
    Jag anser att det är ynkligt att inte kunna stå till svars fullt ut för vad du påstår.
    Jämförbart med Gunilla Tjärnberg som lovade före valet 2010 att avskaffa fastighetsskatten och sedan skyllde på att KD inte fick egen majoritet!!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Fastighetsskatten är borta. Men M ville ha en fastighetsvgift som gick till kommunerna. Så det blev inte riktigt som vi ville. Men fastighetskatten är borta och det rår KD för och säg inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.