Nu måste vi få i klartext hur majoriteten tänker!

Vad vill majoriteten med vår ekonomi?

På dagens kommunfullmäktige ställer Kristdemokraterna en interpellation till kommunstyrelsen ordförande Johan Söderling ang. ekonomin.  Det är nämligen så att Sveriges Kommun och Landsting (SKL) har utrett Vännäs kommuns ekonomi och kommit med skarp kritik. Men rapporten och de förslag som SKL nämner har majoriteten inte tagit till sig utan effektivt tystat ner.

– Att på detta sätt inte ta till sig förslag och tankar från dem som har en större världsbild än Vännäs kommuns gränser är ytterst pinsamt. Vår ekonomi måste långsiktigt stabiliseras men då måste majoriteten ta till sig av omvärlden och det är därför vi nu vill veta hur majoriteten tänker i ett antal förslagna men möjligen känsliga frågor, är min ståndpunkt tills jag får höra hur majoriteten resonerar.

Så här ser Interpellationen ut:

God ekonomi, en förutsättning för utveckling.

Vännäs kommun har för inte så länge sedan bedömts ha Norrlands bästa förutsättningar. I den undersökningen tittade man på ett antal olika parametrar som närhet till stad, kommunens omkrets, positiv befolkningsutveckling etc.

Vi vet att om vi ska kunna ha den utveckling vi önskar i vår kommun måste vi få stabilitet i vår ekonomi. Vid budgetarbetet inför 2015 års budget gavs förslag av oppositionen att granska vår ekonomi av oberoende part. Detta anammades av majoriteten och vi var snabbt överens om att anlita Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att genomlysa vår ekonomi och komma med förslag och råd hur vi kan bygga vår ekonomi starkare.

Vi fick sedermera veta att SKL inte kunde ge oss alla siffror vi önskade eftersom våra system inte sammanföll med deras möjligt att läsa in fakta.

Däremot vid redovisningen fick vi mycket intressant information och de kunskaper som tillfördes från andra kommuner i den redovisning vi fick anser vi vara klargörande.

Samtal med utredarna från SKL gav också vid handen att de siffror de lämnat visst gick att analysera och arbeta utifrån, däremot deras ambition att framskriva kostnadsnivån för de olika verksamhetsområden inte kunde göras pga redovisningarnas olikheter. Så de uppgifter som lämnades var fullt underbyggd fakta och väl användbara siffror enligt utredarna på SKL.

Redovisningen av arbetet gjordes för nu rätt länge sedan. Någon redovisning av vad SKL:s rapport visar har inte redovisats till fullmäktige, och vi har inte i någon utsträckning hört eller förstått att majoriteten anser uppgifterna vara viktiga att ta till sig.

Synpunkter som utredarna överlämnade åt oss var bl a:

–        Historiskt har Vännäs kommun skött ekonomin sämre än genomsnittet.

–        Att vi ska bestämma en nivå hur stora våra investeringar kan vara och i större utsträckning     egenfinansiera dessa.

–        För att stärka kommunens ekonomiska ställning måste vi leva upp till skarpa finansiella mål.

–        Att anpassa verksamheterna till de ekonomiska ramarna och till demografiska förändringar.

–        Skapa incitament för effektivisera verksamheten med fortsatt hög verksamhetsmässig kvalitet

–        Förbättra möjligheterna för mellankommunala jämförelser.

–        Fastställ tydliga finansiella mål och gör dem heliga.

Kristdemokraterna ställer utifrån ovanstående följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Johan Söderling (S). 

Fullmäktige har fattat beslut om att genomlysa ekonomin. Anser du det arbetet som SKL gjort vara till fyllest eller tänker du utvidga uppdraget?

Vad tänker majoriteten göra med den tydliga information som SKL lämnat, och hur kan vi ta till oss lärdomarna i det nyss startade budgetarbetet inför 2016.

Ett av råden från SKL var att öppna  upp för konkurrens inom fler kommunala verksamheter så man kan spegla sin egen verksamhet kvalitetsmässigt men även effektivitetsmässigt och därigenom få en bild av kostnadseffektiviteten.  Är du villig att ta till dig det rådet och pröva konkurrensutsätta fler verksamheter?

Enligt SKL ligger vår soliditet klart på den nedre skalan av alla kommuner i Sverige. (plats 202 av 290 kommuner) Med de stora investeringar vi står inför, i storleksordning nästan 200 miljoner, inom närtid lär inte soliditeten öka. Kommunallagen är tydlig att varje generation ska bära sina egna kostnader. Hur ser du på soliditetens utveckling kopplat till vårt uppdrag och kommunallagens krav?

Enligt SKL förbrukar vi ett antal miljoner mer än jämförbara kommuner, den senaste skattehöjningen förutan. Skillnaden mot standardkostnaden är ca 8,5 % eller ca 35 miljoner kronor. Lägger man till den senaste skattehöjningen hamnar vi en bit över 40 miljoner. Kommunen får intäkter utifrån standardkostnaden. Hur ser du på denna ekvation och hållbarheten över tid?

Hur ser du på de överskottsmål som fullmäktige fastställt och vad tänker du göra för att dessa uppnås?

Kristdemokraterna har under många år varnat för tilläggsbudgeten som kostnadsdrivande för kommunens ekonomi eftersom vi inte avsätter medel för tilläggsbudget. Är du villig att ytterligare minimera tilläggsbudgeten så den slutligen inte existerar?

Kristdemokraterna i Vännäs

Hans-Inge Smetana                                     Anna-Lena Wester

Gruppledare (kd)                                          Fullmäktigeledamot (kd)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.