Pacta sunt servanda

Många har frågat mig hur och varför jag röstade som jag gjorde på rikstinget i vissa frågor. Det man nog framför allt tänker på är Decemberöverenskommelsen och NATO så jag får väl berätta i klartext.

Jag säger det igen Pacta sunt servanda så kanske du förstår hur jag röstade. Pacta sunt servanda är latin och betyder i stil med avtal skall hållas. Ingen gillar decemberöverenskommelsen men detta är inte liktydigt med att vi ska ta bort den.

Det var en svag partistyrelse och även partiledare som försvarade DÖ. Däremot starka krafter från partistyrelsen som pläderade för att skrota DÖ. Talade med gruppledaren i riksdagen Andreas Carlsson efter omröstningen att hans inlägg var lamt. Om de verkligen menat allvar med att värna DÖ så borde de ha agerat tydligare.

Det har hänt tidigare när det befarats att PS ska förlora omröstningen i någon viktig fråga så stiger slutligen Göran Hägglund upp och med stilla röst uppmanar rikstingsombuden till sans och besinning och förklarar argumenten o då har i regel röstande ombud förstått att det är viktigt att vi lyssnar på PS. Så gör en ledare värt namnet.

Eftersom jag var ute o sprang en del under debatten och förhandlande med distrikten så lyssnade jag inte på alla inlägg. Men det mest korrekta inlägget hade Jakob Forsmed där han tydligt och klart förklarade vad DÖ innebär. För det blev verkligen en kantrande debatt. Själv hann jag inte upp i debatten innan streck sattes. Den ene efter den andra kom upp i talarstolen och förklarade att allt berodde på DÖ. Jag frågade runt hur många som verkligen läst överenskommelsen. Fick alltför få jakande svar. Det sämsta argumentet jag hörde är att DÖ är så svår att förstå så den ska bort….Vilken nivå på argumentet….

Men vad man måste inse är att vi har förlorat valet och att vi har en vänsterregering som gillar att höja skatter och försämra för företagen. Detta beror inte på DÖ. Det beror på att väljarna har sagt sitt. Många väljare är dock idag ångerfull och grymt besviken när man ser hur det verkligen blev.

Jag ville alltså att DÖ ska vara kvar som det minst dåliga alternativet så gick på PS linje. Dels för att har man ingått ett avtal så säger man inte upp det hur som helst. Man kan möjligen säga upp det till omförhandling men inte kliva rakt ur. Det är för mig en hederssak om man ingått avtal. Sen är det ett viktigt argument för mig att när vi åter träder in i makten som majoritet 2018 så kommer vi själv ha nytta av DÖ. För DÖ reglerar att landet ska kunna styras och inte hur.

En annan viktigt argument för mig är att jag under inga omständigheter vill samarbeta med SD. Och för detta var också DÖ en garant för. Sen hade självklart DÖ en del nackdelar.

Men nu är DÖ inte längre aktuell och jag är glad att detta biträddes av hela Alliansen så kommer vi fortsatt jobba internt i partierna med egna budgetar och sedan kör vi igång alliansen igen på allvar. Det är bra att partierna också får samla krafter internt för att lyckas i alliansen. Sen tycker jag det är på gränsen till patetiskt hur KDU gör att fira i champagne. Att man ställer till politisk oreda är för mig inget att fira.

Så till NATO. Självklart vill jag ha en utredning först innan vi går in i NATO. Det är bra att få veta vad ett medlemskap innebär och även att frågan kommuniceras till medborgarna på ett bra sätt när frågan är aktuell. Men jag menar att ända utvägen för oss är att gå med i NATO sedan vi utrett och kommunicerat det med folket. Nu ville majoritet av rikstinget annat och jag böjer mig för majoritetsbeslutet att det blir en snabbare process vad gäller NATO.

Så i dessa två viktiga frågor hade jag avvikande mening mot majoriteten av riktingsombuden. Och vi får väl framöver se vad som bäst gagnar Svensk politik och Kristdemokratin i vårt land.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.