Valet i Danmark idag.

Med risk att få en nördstämpel så räcker tydligen inte valrörelserna i Sverige. Har varit i Danmark några dagar o bevakat och hjälpt till i den nationella valrörelsen valet till Folketinget. Ett på många sätt spännande val. Ska Lars L Rasmussen Vänstre (M hos oss i Sverige) få lämna över makten till Mette Frederiksen Socialdemokraterna? Kommer det hända andra intressant saker i valet?

I kväll vet vi. Idag onsdag är det både Danmarks lovgivningsdag (motsvarvighet till vår Nationaldag) och tillika valdag till Folketinget. I Danmark har man skilda valdagar så idag är det endast val till Folketinget. Man kan ana en viss politisk trötthet när man talar med befolkningen eftersom vi nyligen har haft EP-val. Men här bestämmer statsminister inom visst tidsintervall när det ska vara valdag.  Så här är folk lediga från arbetet och skolorna är stängda och så även många affärer. Så nu firar man demokratin. Själv kommer jag bevaka en del vallokaler och åka runt lite i landet.

Det politiska klimatet är på många sätt eljest mot i Sverige. Här kandiderar inte mindre än 13 partier till de åtråvärda platserna i Folketinget. I går kväll var sista partilederdebatterna och min reflektion är att man tar sig för pannan vad vissa vill genomföra.  Om man jämför med vår kontext i Sverige så framstår SD som snälla söndagskolgossar jämfört med vissa här. Speciellt ett av de nya partierna Stram Kurs som har en partiledare som hela hans familj gått ut o varnat för att folk inte ska rösta på honom för dom anser honom psykisk sjuk. Men vilket fint debattklimat i debatterna. Här smutskastar man inte varandra som vi gör i Sverige utan var och en säger vad man vill genomföra istället för att ljuga och belasta motståndarna med osanningar som får stå oemotsagda.

Rent allmänt är det politiska klimatet ordentligt åt höger om man jämför med Sverige. Här hör man deras motsvarighet till V tala om rädslan för att muslimer kommer att ta över samhället. Har inte hört någon vänsterpartist i Sverige tala om det ännu i alla fall. Men skulle bejaka att vi alla tar den frågan på större allvar även i Sverige.

I EP-valet för några veckor sedan klappade Danske folkpartiet (deras motsvarighet till SD) formligen ihop. Och man tror nu också att stödet för dem kommer minska även i valet till Folketinget. Så dom går i motsatt riktning mot Sverige. Men man tror att en del av rösterna istället hamnar på just Stram Kurs vilket är ännu värre.

Nuvarande statsminister Rasmussen har skött sin uppgift bra. Men nu verkar det som att Socialdemokraternas Frederiksen har övertag i opinionen. Skiljer just nu 1.9 % mellan statsministerkandidaterna. Men Vänstre tror sig hämta hem detta glapp i slutändan. Statsminister Rasmussen har de senaste dagarna gått ut med att han vill samarbeta med Socialdemokraterna. Men dom har öppet sagt att det inte blir aktuellt. Kan mycket väl vara ett taktiskt drag från Vänstres partistrateger för att rösterna ska stanna kvar samt få ytterligare röster.

Kan inte låta bli att nämna mitt eget systerparti KD i Danmark är lite på frammarsch. Här har man inte suttit i Folketinget på 14 år. Partiledare Stig Grenov en korrekt och duktig man i sina bästa år har inte lyckats komma fram i debatten. Mellan två stora debatter kände han stresspåslag så lät vice ordförande träda in. Isabella Arendt (bilden) en kvinna på 26 år med ordentlig glöd har slagit igenom i debatten på ett mycket bra sätt. Hon har rönt stor respekt både bland andra partier och även i media. Hon kallas numera av media och andra partier ”vikaren från himlen”.  Så opinionen för KD har stigit några procent. Och man tror på inträde i Folketinget igen. Partiledare Stig Grenov har meddelat att han lämnar ordförandeskapet vid höstens landsmöte och har öppet gått ut med att han ser Isabella Arendt som sin efterträdare. Så verkar som kvinnorna tar över KD rörelsen i Norden.

Så ikväll vet vi om Vänstre lyckas bibehålla makten och om KD kommer in. Vilka regeringspartner som kan bli aktuellt samt att vi också får svar på om Danske folkpartiet klappar igenom även i detta val samt hur många som ändå kommer rösta på Rasmus Paludan i Stram Kurs trots varningar även från hans familj.  Det blir en spännande dag o valvaka i kväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.