Alliansnostalgi!

Ibland måste man tillåta sig var lite nostalgisk. Det blev jag när jag tittade på flödet på Instagram häromdagen. Blev påmind när jag såg vilka bilder som Maud Olofsson lagt ut på växande träd.

Hon påminde att det var 15 år sedan Alliansen bildades och då planterades träden. Och då blir det svårt att inte vara nostalgisk. Det är ju ingen hemlighet att Maud Olofsson är lite mamma till Alliansen och det viktiga i samarbetet var: att alla skulle bidra och alla skulle tjäna på samarbetet. Så lyckades man skriva politisk historia med ett samarbete som sannerligen krävde sitt bakom i förhandlingarna (handlar om 4 partier) men utåt sett var man helt samstämmiga och bejakade varande vid varje tillfälle man fick för att visa en enad bild utåt.

En rolig kuriosa är dock att det fortsatt diskuteras om bad i badtunna. Men det hör till saken att det aldrig fanns en badtunna och fotografer låg i skogen för att få bästa bilden av partiledarna i badtunna. Om jag inte minns fel fick Maud en badtunna nåt år efter när hon fyllde år. Sen fortsatte eran med Bankerydsmötet där Görans gräsmattan just repat sig av alla journalister och fotografer. Och om man funderar inomhus så vann Jakob Forsmed en tuff match mot Anders Borg i pingis i Göran Hägglunds källare. Ja lite mer hände förstås också. Man bodde inte på flådiga hotell utan satt i varandras vardagsrum och mejslade ut politiken för Sverige och kvartade över hos varandra.

Kommer nog inte i första taget glömma hur dom samarbetade i samband med bussresan genom Sverige inför valet 2006. Hade förmånen att ordna stoppen i Västerbotten som blev Umeå och Skellefteå på väg mot Norrbotten. Vi höll till på Olerys i Umeå och det var värsta pådraget från SÄPO etc innan för att säkra lokalen och området. Programmet planerat in i minsta detalj. Hade ordnat lite fika till dem när de kom innan de skulle möta pressen. Och det var allt lite roligt att lyssna på dem i samtalet innan pressträffen. Hur Maud Olofsson liksom skulle hålla ihop gossarna. Innan dom gick in sa Maud med sin lite skarpa röst: – Nu tittar vi på varandra och nickar åt varandra och du Lars nu tar du bara om skolan. (det var inte första pressträffen dom hade, men ändå behövdes påminnas allt för att sätta rätt bild utåt)

Dom hade delat upp de politiska områdena så Lars Lejonborg skulle tala om skolan, Fredrik Reinfeldt om ekonomin, Göran Hägglund om vården och Maud Olofsson om företagandet och i turordning storleksmässigt. Och den ordningen känner vi ju till vi som följt politiken. Men nu hörde det till saken att Lars Lejonborg var ganska impulsiv o när han blev ivrig kom han ifrån ämnet. Och så skedde även denna gång. Så i debriefingen efteråt så trätade Maud lite på dem och sa: – Du Lars du höll dej inte enbart till skolan utan gick in på vården så bra att du Göran bröt in o tog över. Medan Fredrik Reinfeldt nickade och höll med. Allt sagt i innerlig kärlek och det syntes att gänget trivdes ihop.

Och vi vet hur det gick. Några fantastiska år vid makten och deras vänskap fortsätter fortfarande. För inte så länge sedan träffades de fyra i Högfors. Och som Maud själv skriver: Mina partiledarkollegor Fredrik, Lars, Göran och jag skrev politisk historia. Vi gillade varandra, vi samarbetade bra, vi respekterade varandra och vårt motto var ”alla ska bidra och alla ska vinna på samarbetet”. Det kan vara bra att komma ihåg när man ser vad som händer i politiken idag.

Håller med dej Maud. Tack Fredrik, Maud, Lars och Göran för en härlig tid i politiken med Sveriges bästa för ögonen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.