Ta hand om varandra i påsk!

Det är helt klart ingen lätt situation för nån av oss just nu. Oro över hälsan hos familj och vänner, sin egen hälsa eller ekonomi. Senaste veckorna har BRIS haft många fler samtal än normalt, från de som har det jobbigt hemma, från de som är oroliga över far- och morföräldrar eller kring vad som händer ifall skolorna stänger.

När många stannar hemma ökar sorgligt nog både våld och oro bland barn och vuxna, i hem där det redan varit oroligt sedan tidigare. Sen coronautbrottets utbrott i Sverige har också alkoholförsäljningen på Systembolaget stigit med omkring 10 procent. Kanske kan det delvis förklaras av stängda gränser och minskad import. Men det är ändå en oroväckande och ledsam siffra. 

Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för konsekvenserna av ökat alkoholdrickande i dessa tider. Det är tyvärr inget nytt att alkoholkonsumtionen förändras när samhället hamnar i kris, och det går tyvärr ofta hand i hand med ökad psykisk ohälsa. Även spelandet rapporteras ha ökat rejält senaste veckorna.

Så se nu till att verkligen ta hand om varandra denna påsk, oavsett om det sker på nära håll eller på distans. Det tåls att sägas igen – ring och prata en stund med släktingen, dubbelkolla att grannen kunnat ta sig till affären och inhandla påskmat. Håll avståndet men håll kontakten. Lite extra uppmuntran och vänlighet är värt mer än allt godis i ett påskägg.

Vill passa på att önska en riktigt fin påsk!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.