Vad som sades är inte alltid det som skrivs och sedan kan det bli en annan tolkning.

Vad som är sagt och hur det tolkas och sen hur det skrivs kanske inte alltid stämmer överens med verkligheten. I en DN-intervju med Ebba Busch, som publicerades på långfredagkvällen, spreds tyvärr ett förvrängt citat. https://www.dn.se/nyheter/sverige/ebba-busch-socialdemokratin-har-svikit-de-aldre/

DN-artikeln gav på så sätt en felaktig bild av vad som sades. I intervjun uttryckte Ebba Busch bestörtning över att äldreomsorgen drabbats så hårt av Corona-viruset. Omsorgen var ju redan svårt tyngd tidigare, något Kristdemokraterna påpekat i åratal. I och med Corona-viruset fick nu medarbetare och brukare i omsorgen återigen betala ett högt pris.

Ebba Busch riktade också viss kritik mot regeringen, som inte sett till att Sverige haft den beredskap som hade behövts, och för att man inte tagit tillräcklig höjd för att Coronakrisen kunde bli värre än man först antagit.

Detta är i allt väsentligt väl kända ståndpunkter. KD har varit kritiska mot hur äldreomsorgen hanterats långt innan Coronakrisen. Äldreomsorgen har varit lågt prioriterad av regeringen länge, vilket KD har påpekat om och om igen. Regeringen agerade heller inte tillräckligt tidigt, och inte med tillräcklig kraft, när Coronautbrottet kom och det stod klart att de äldre skulle behöva särskilt skyddande åtgärder. Det erkänner ju till och med statsminister Stefan Löfven (exv i SvD https://www.svd.se/stefan-lofven-vi-har-inte-lyckats-skydda… ).

Men eftersom DN-intervjun med Ebba Busch innehöll ett stympat citat så uppstod det en olycklig situation, med vinklad följdrapportering i andra medier.

DN har lovat att införa rättelse, vilket är bra. Rätt ska vara rätt. Men du kan redan nu ta del av den ordagranna transkribering av intervjuavsnittet nedan:.

– – –

DN: Jag vet ju att äldreomsorgen är en av de frågor som ligger ert parti varmt om hjärtat – hur ser du på det som uppstått där?

EB: Jag blir bedrövad när jag hör det här. Dels för att vi riktade ju väldigt skarp kritik redan innan Corona-krisen, att det här är medborgare och delar utav Sverige som jag menar att Socialdemokratin svikit, och delar utav Sverige som Socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten. Och nu är det också välfärdssektorerna, och det är de kvinnodominerade sektorerna, som nu får betala det högsta priset. Som befinner sig i den yttersta frontlinjen i kampen mot Corona. Och där de är också de som får betala priset för att Sverige inte tog tillräckligt stor höjd för en kraftigt förvärrad situation, och inte hade större beredskap för att hantera det här svåra läget tidigare. Men det vi måste göra nu, det är ju då att göra såna saker som regeringen äntligen gav besked om igår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.