Regeringen underskattar krisen

I samband med att regeringen nu presenterar sin budget, är det en sak som är tydlig. Man har underskattat krisen. I mars tills idag har fler än 56 000 personer varslats, och i dessa siffror ingår inte korttidspermitteringarna. Hyra och personal är de två stora kostnaderna för många företag och här behövs betydligt mer göras för att stötta företagen och rädda jobb.

Även om man gjort en hel del är det tyvärr långt ifrån tillräckligt. Ett stort problem är att man nu tvingar företag att säga upp tillfälligt anställda och konsulter för att kunna ta del av olika ekonomiska stöd: nu ställer man alltså anställda mot varandra. Det är dessutom en hög kostnad för staten att bära ifall en person tvingas in i a-kassa istället för att få ta del av permittering, vilket gör det märkligt att regeringen väntat tills nu att höja permitteringsgraden.

Kristdemokraterna vill undvika att företag går i konkurs och med det att många förlorar sina arbeten. Bland annat föreslår vi kostnadsstöd till företag på omkring 85 miljarder kronor mellan april och juni. Detta ska vara ett direkt kontantstöd till företag som tappat stor omsättning, sett i ljuset av att regeringens hyresrabatt inte fungerar. Många företagare vittnar om att hyresvärdarna inte är ivriga på att sänka hyran – de tar nämligen en risk då de sen i efterhand ska ansöka om stödet. Dessutom är ett stöd på max 25 procent av hyran alldeles för lågt.

Förra veckan var tre gånger så många nyinskrivna som arbetssökande jämfört med samma tid ifjol. Ett annat skrämmande exempel – under senaste finanskrisen i USA tog det ett halvår innan arbetslösheten nått 10 miljoner. Nu har den nått 17 miljoner på bara tre veckors tid. Det finns en risk att världshandeln skakas kraftigt av detta och det behöver vi ta höjd inför.

Mitt i allt som pågår får vi inte glömma civilsamhället som nu kämpar för att ta hand om fler i utsatta grupper. Därför är det viktigt att, som Kristdemokraterna föreslår, förstärka gåvoskatteavdraget till 100 000 kr samt införa statliga garantier för ideella föreningar.

4 kommentarer

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Så är det. Vi får inte skena iväg för vi vet inte vilken ekonomisk smäll vi kan få utav Corona. Folk tappar sina arbeten och skatteintäkter minskar etc. Så viktigt man gör de reformer som måste till för att företagen ska klara krisen men sen också ha lite i ladorna för den kommande uppbyggnaden av ekonomin.

      • michaelgrahn

        Måste säga att det är ett märkligt gnäll från företag, regeringen har tagit bra och vettig beslut tycker jag. Men när företag går i konkurs efter 4-5 veckors ”stillestånd” då kan man fundera över om det företaget ens har ett exitensberättigande?? Man säger att privatpersoner ska ha minst en årslön i buffert, vad ställs det för krav på företag?? Ska inte företag ha en buffert?? Är det bara privatpersoner som det ska ställas krav på?? Du pratar om att spara i ladorna, ja varför har dessa företag inte sparat i ”ladorna” ställ dig den frågan istället för att ge regeringen skulden!!!

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Självklart måste även företag ha en buffert men små företag har ofta små marginaler. Många skulle säkert klara sig 4-5 veckor, men när stora utgifter som hyra och personal fortsätter medan intäkterna helt stängs av på obestämd tid är det svårare. Ett av regeringens första beslut var att företag skulle få skjuta upp skatteinbetalningar till en ränta på över 6 procent, vilket hade kunnat sätta många i livslånga skulder. Så visst finns det en del att önska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.