Bara de som drabbas ska stöttas

Tack vare företag får vi vanligtvis skattepengar in till välfärden, så det är helt nödvändigt att göra vad vi kan just nu och stötta upp i grunden livskraftiga företag. Men eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar, har KD varit pådrivande för att ekonomiska stöd inte ska betalas ut till företag som samtidigt gör stora utdelningar till sina ägare. Idag kom ett välkommet besked från Tillväxtverket.

Både liv och livsverk påverkas i coronapandemin. Inte sällan hänger dessa ihop. Många fler miljarder kommer behöva läggas på att rädda företag och arbetstillfällen, så att Sverige står starkt när krisen är över och kan återstarta ekonomin där så många företag som möjligt som tagit sig igenom stormen.

De flesta företag har sett det som självklart att ställa in utdelningar under rådande läge. Det företag som anser sig ha råd med stora utdelningar bör självklart inte få del av bland annat permitteringsstöd, något som saknades i regeringens framlagda proposition. Men nu stoppar Tillväxtverket detta och ska dessutom kräva tillbaka pengar från företag som gjort aktieutdelningar. Bra!

Verksamheter som får stöd bör i efterhand kunna styrka att omsättningen under krisen har minskat kraftigt ¬– trots allt finns ju vissa företag som just nu går bättre än normalt. Skattebetalarnas pengar ska alltid användas på ett sätt som kommer samhället till gagn.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.