Håll god ton om vi ska diskutera!

Det finns en tendens i dagens politiska klimat på alla plan att att tonen blir allt råare vilket smutsar ner det politiska klimatet. Sånt samtalsklimat tillför inget i sak. Att man har olika åsikter i sak är liksom politikens livsnerv. Sen kompromissar men fram en gemensam syn eller om detta inte är möjligt blir det ett majoritetsbeslut.

God samtalston är viktig på alla nivåer så även på denna blogg. VK tog fram denna bloggportal inför valet 2006 och jag var en av de som startade blogga redan då. Då blev alla kommentarer publicerade direkt men det ändrades från VK:s sida för ett antal år sedan så nu är det bloggaren själv som lägger ut alla kommentarer som kommer in. Orsaken till VK:s åtgärd var att det kom in väldigt knepiga kommentarer allt ifrån rent kränkande till uppenbart rena hot. Så nu är det bloggaren som har ansvaret att samtalstonen är god.

Tidigare har jag skrivit hur jag tänker om dialogen med väljare. Den är otroligt viktig och jag är tacksam för er alla som tar er tid att kommentera det jag skriver och tycka till. Och jag har för avsikt att svara eftersom men vill flagga för att jag inte alltid hinner samma dag.

Men vill återkomma till detta med god samtalston. Gång efter annan får jag kommentarer som inte håller god ton. Vill säga att om man har andra åsikter än det jag skriver är man självklart välkommen att kommentera och diskutera om man håller god ton. Men förminskanden av personer, kränkanden åt olika håll samt uppenbara hot etc oavsett vem som åsyftas kommer jag inte att publicera. Rena hot mot vem det än är kommer jag polisanmäla. Har ingen tolerans till lagvidriga handlingar.

Så om du ser att dina kommentarer inte blir publicerade så finns det två anledningar. Dels att jag inte hunnit just när du är inne och tittar då kan du återkomma senare. Men om den i vanliga fall inte blir publicerad inom 3 dagar så har din ton i kommentaren inte hållit god ton. När någon kommentar är på gränsen så kommer jag publicera och svara men också påpeka att detta inte är god samtalston och liksom utfärda en varning att om inte tonen blir bättre så blir nästa inte publicerad.

Så mina vänner. Håll god ton i samtalet så ska vi ha högt till tak i diskussionen som för frågorna framåt för Västerbottningarnas bästa.

10 kommentarer

  1. anders

    censuren har gått så lång i Sverige vad man få tycka och tänka att det folk tycker och tänker räknas som hat

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag vet såklart inte vilka tankar du tänker på, men så länge man håller en saklig ton och följer lagarna runt yttrandefriheten, som ju är väldigt generösa, så ska man också kunna diskutera och tycka i alla slags forum. Censur är aldrig bra, och tyvärr finns det också vissa som väldigt snabbt fördömer andra bara för att de har andra åsikter, istället för att debattera vuxet.

      • anders

        det jag menar att det finns flertalet företeelser som människor haft åsikter om som klassats som hat och setts som paria för. Synpunkter som censurerats bort saker som varje fritt tänkande människa inser att det inte är nått som stämmer först flera år senare kommer sanningen fram
        som de apatiska barnen
        som Lincoln sa ”Man kan lura hela folket en del av tiden och en del av folket hela tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden.”

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Ja visst är det så att vissa ämnen varit svårdiskuterade under perioder, och tyvärr har onödigt hårda tonlägen använts för att tysta debatten ibland. Men lyckligtvis är de svenska lagarna runt yttrandefrihet väldigt fria, och på denna blogg har man rätt att kommentera så länge man följer lagar och håller god ton.

          • anders

            är många ämnen som är locket på och trånga åsiktskorridorer är besväligt att måste erkänna att vi varit naiva eller att sanningen kommer fram och man ska förklara sig
            så förstår att folk blir förbannade. förstår också tidningarna med sin agenda journalistik inte vill ha sina alster emotsagda
            denna period kommer att förundra människor i framtiden

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Så sant det politiska klimatet numera är faktiskt inte roligt och risk finns det skapar politikerförakt

  2. Erik

    För i tiden skrev man insändare och det kunde ta flera dagar/veckor innan den publicerades. Nu har vi möjlighet att i realtid kunna föra debatt. Men det har VK satt stopp för. Nu ska allt granskas innan det släpps fram och då har ju poängen försvunnit.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja, det är positivt att vi kan ha debatter i realtid, men tyvärr behövs det granskas eftersom tonen i vissa kommentarer inte alltid är vare sig vänlig, relevant eller laglig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.