Vikten av det civila

För Kristdemokraterna är civilsamhället en viktig aktör som vi värdesätter och stödjer. I den nya regionala utvecklingsstrategin för Västerbotten under det kommande decenniet – som det fattas beslut om i höst – har vi drivit att civilsamhället ska erkännas som en viktig samhällsaktör och det har vi nu lyckligtvis fått igenom.

Fler än hälften av alla svenskar är engagerade i någon form av ideellt arbete, ett bevis på hur starkt civilsamhället är. Det finns t.ex. fler Röda Korset-butiker än McDonalds i Sverige. Inte minst har civilsamhällets betydelse blivit uppenbar under coronakrisen, men det är tyvärr inget regeringen har belyst eller brytt sig om i sina stödpaket.

Det handlar om allt ifrån idrottsklubbar i normaltid, till läxhjälp via distans eller hemkörning av matkassar under pandemitid. Aktörer som snabbt ställt om utifrån behoven i samhället, på ett beundransvärt sätt. Detta lär oss att staten inte alltid ska vara inne och peta i allt, utan att människor med driv och lokalt förankrat engagemang ofta åstadkommer betydligt mer än politiken någonsin kan.

Civilsamhället är dessutom en faktor i skapandet av platser där människor vill bo, och med målsättningen att hela Västerbotten ska kunna locka nya medborgare och utvecklas så är det nu positivt att det civilsamhället står inskrivet i utvecklingsstrategin.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.