Dagens Kommunfullmäktige.

I dag är det kommunfullmäktige. Vi har digifysiskt möte och har ändrat tillbaka så vi har fullt antal 31 ledamöter denna gång. Men vi har tagit stora biosalongen i anspråk så det är ändå Coronasäkrat. En del är också med digitalt så här har vi valfrihet. Är roligt att debattera på plats, då vi mest kört digitalt nu ett tag av förklarliga skäl.

Det är 21 punkter på dagordningen och punkter som tertialbokslut och budget för 2021-2022 och plan 2023 är några av de viktiga punkterna vi kommer diskutera och besluta om idag. Sen har vi förstås några motioner vi kommer att diskutera om och en del formaliaärenden samt vi bereds lyssna till vad revisorerna har att berätta.

Sen har vi ett antal avsägelser av uppdrag. Det är förstås olika orsaker varför man säger upp sina politiska uppdrag. Men många får inte ihop engagemanget i livspusslet. Och det gör mig faktiskt orolig utifrån en demokratisk aspekt att det blir färre och färre politiker som engagerar sig och de som då finns får fler och fler uppdrag. Men vet också hur svårt det är att kombinera engagemang med sitt arbete och övriga livspusslet då jag själv pusslat i över 10 år. Uppsägelserna sprider sig över hela politiska skalan och att det är fyra kvinnliga ledamöter som säger upp sina uppdrag är heller inte roligt. Här har alla partier ett arbete att göra.

I budget inför 2021 yrkar vi på att tillföra ytterligare 2 miljoner till vård och omsorg för att deras budget ska gå ihop. Majoriteten har inte i Kommunstyrelsen bifallit det men vi hoppas på tillnyktring i fullmäktige. Investeringsbudget vill vi fortsatt hålla på en lägre nivå än majoriteten för att inte överinvestera eftersom det slutligen drabbar driftsbudgeten. Sen är det viktigt att det finns en liten buffert för akuta investeringar som uppkommer under året. Majoriteten vill bl a tidigarelägga några investeringar som äventyrar just denna buffert vilket inte är bra då vi enligt kommunallagen är skyldig att ha en god ekonomisk hushållning.

Sen har vi ett antal motioner som vi lagt dels tillsammans i Treklövern men också enskilda partier. Och det blir intressant när vi ska diskutera en motion om att införa LOV (Lagen om Valfrihet) hur Moderaterna ställer sig. Vad S och V vill i denna fråga är vida känt. Men i övriga landet driver moderaterna tydligt att man vill ha valfrihet men i Vännäs har vi fortsatt inte sett den viljan. Så i dag är det upp till bevis.

Mötesdagen vid fullmäktige börjar alltid med en gruppledarträff tätt följd av ett gruppmöte (majoritet och opposition i olika rum) och sen slutligen själva fullmäktige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.