Vaccinering ingen omöjlig uppgift!

På förekommen anledning som vanligt rätt mycket om Covid även denna vecka. Tidigare tillsammans med länets smittskyddsläkare Stephan Stenmark och vaccinsamordnare Ronny Lestander och nu SKR:s Emma Spak (chef vård o omsorg) och Annika Wallenskog(chefsekonom)

Fortsatt testar vi många i Västerbotten. Vi har legat bäst i Sverige procentuellt. 6 % av de testade är positiva medan siffran i landet är 15%. Kan bero på att vi testar i högre grad än andra län.

Känner mig stolt som Västerbottning att vaccinationen rullar på. Om vi bara fick mer vaccin skulle det gå snabbare. Vi hoppas på Astra-Zenicas vaccin samt ökade mängder av de två andra.
Planeringen för fas 2 och 3 är i full gång.
Om vi ska ha vaccinerat alla innan halvårsskiftet så behöver vi vaccinera ca 15-17000 doser/vecka. Nedbruten är det 50-70 doser/1000 listade per vecka på hälsocentralerna.

För att jämföra dom siffrorna så brukar en vanlig influensavaccinering handla om i storleksordning 70 doser/1000 listade och vecka. Så det är ingen omöjlig uppgift.

Skillnaden är att vaccineringen kommer ske under en längre period än influensavaccinet normalt sker. Så viss undanträngningseffekt kan bli aktuellt. Men man tittar och har beredskap för större enheter och även att företag kan komma in och hjälpa till. Vi har också fått många pensionerade sjuksköterskor och distriktssköterskor som erbjudit sig hjälpa till. Och även från civilsamhället har erbjudits ovärderlig hjälp.

Glädjande är också att SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog visar på siffror att företagen ändå håller på återhämta sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.