Finns att göra för ny regering.

Sveriges nästa regering har stora problem att hantera: Långtidsarbetslöshet, gängbrottslighet och en vårdskuld som tillåtits växa både före och under pandemin. Detta behöver mötas med genomtänkta reformer. Det handlar om omfattande förslag för att bygga bort systemfelen, banta byråkratin och stärka det svenska hälso- och sjukvårdsarbetet:

1)      Kostnaderna för sjukskrivningar och hälso- och sjukvården ska kopplas samman. Med ett samlat budgetansvar för dessa två tätt sammanflätade och ömsesidigt beroende delar tvingar vi fram ett bättre förebyggande arbete som minskar de kostnader som annars uppstår i andra änden. Det kan handla om att främja fysisk aktivitet eller andra kostnadseffektiva åtgärder för att minska ohälsa och förebygga kostnadsdrivande sjuktal. Men även operationer och annan behandling kommer sannolikt påskyndas, då möjligheten uppstår att, så att säga, betala för en tidigarelagd behandling med resurser som frigörs med en förkortad eller utebliven sjukskrivning. Denna förändring vill vi genomföra i samband med att staten övertar ansvaret för sjukvården från regionerna.

2)      Budgetsamordning måste genomföras redan före denna reform. De försök som gjorts har inte varit feltänkta. Men skälen till att de upphört är att de varit alltför begränsade och inte genomdrivits med kraft. Därför föreslår vi ett återinförande av den så kallade sjukskrivningsmiljarden, men i väsentligt större omfattning och dessutom i den utformning som var tänkt från början: ett statsbidrag till regionerna som är helt prestationsbaserat utifrån en minskning av, eller en begränsning av en trendmässig ökning i, sjukfrånvaro. En viktig skillnad jämfört med tidigare är dock att den sjukfrånvaro som bör tas med i beräkningen av regionernas del av sjukskrivningsmiljarderna begränsas till den som härrör från de 90 första dagarna, vilket är den del av sjukfrånvaron som regionerna har störst chans att påverka.

3)     Hälso- och sjukvårdens verktyg för att förebygga ohälsa ska förstärkas. Därför föreslår vi att fysisk aktivitet på recept – ett system som är bevisat verkningsfullt men som inte alltid används ute i regionerna – ska ingå i högkostnadsskyddet. Genom att göra aktiviteter som skrivs ut på recept kostnadsfria, kommer fler patienter kunna aktiveras. Till skillnad från nuvarande friskvårdsbidrag kan fysisk aktivitet då komma alla grupper till del – inte bara de som har ett jobb. Högkostnadsskyddet saknar också marginaleffekter, vilket gör att människor då kan gå från bidrag till arbete, utan att förlora sin subventionerade fysiska aktivitet.

Läs hela artikeln här hur KD vill möta framtidsutmaningarna.

Länk till DN-debatt: https://www.dn.se/debatt/sla-ihop-sjukskrivningar-och-sjukvard-i-samma-budget/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.