Blivit lurad på 100 000 kronor.

Krister Stenlund på Folkbladet har intervjuat en av dem som blivit lurade att köpa min husbild till underpriser. Eric Fahlén som han heter bor i Lycksele. En mycket trevlig person så vi kommer nog ha kontakt även efter detta är avklarat. 

Husbilen var oväntat billig. Eric Fahlén, Lycksele såg en möjlighet att göra ett klipp och slog till.

Han blev blåst på 100 000 kronor.

– Jag vill att folk ska veta hur gräsligt enkelt det är att bedra människor, säger Eric.

Eric Fahlén är en av minst två personer som bedragare lyckades lura med hjälp av en falsk annons där Vännäspolitikern Hans-Inge Smetana utnyttjades.

Bedragarna utgav sig för att vara Hans-Inge och annonserade ut en husbil i hans namn. Eric hade nyss gått på semester då han fick syn på annonsen. Han planerade att åka till Öland för att hälsa på en vän och funderade på att köpa en husbil.

– Jag upptäckte annonsen två–tre minuter efter att den hade publicerats. Jag noterade vad husbilen kostade och att den fanns på nära håll, i Vännäs.

Eric ringde. Upptaget. Nästa gång svarade ”säljaren”.

– Mannen berättade att han sålde husbilen billigt eftersom han led av långt framskriden cancer. Han sa att han behövde få loss pengar för att kunna lösa bort lån på en sommarstuga som hans barn skulle få ärva, berättar Eric.

Han konstaterar att människor kan ha legitima skäl att sälja saker oväntat billigt. Eric berättar att han genom åren har gjort flera lyckade affärer där säljare haft rimliga anledningar att slumpa bort sina varor.

Med facit i hand var erbjudandet för bra för att vara sant, ett marknadsmässigt pris på husbilen är det dubbla jämfört med priset i annonsen. Men där och då lät bedragarens beskrivning av en obotlig cancersjukdom och en önskan att förbereda sig inför det ofrånkomliga som en rimlig förklaring till prissättningen.

Att mannen lät som en sansad person i medelåldern, med utpräglad Norbottensdialekt och med ljudet av lekande barn runtomkring sig bidrog till att Eric svalde betet.

– Han sa att folk hela tiden ringde på annonsen. Om man ska göra en bra affär är det ofta snabba ryck som gäller. Jag sa att jag kunde tänka mig att sopa in en handpenning, berättar Eric.

Han förde över 100 000 kronor. Bedragaren skickade ett kvitto. De kom överens om att träffas i Vännäs två dagar senare för att slutföra affären.

Nästa dag ringde bedragaren.

– Han sa att han måste lösa ett lån senast klockan halv två den dagen och ville att jag skulle betala resterande belopp, berättar Eric.

Nu började varningsklockor ringa. Eric sa nej. Han upprepade sitt nej när mannen 20 minuter senare kontaktade honom på nytt och ville att han skulle föra över åtminstone 50 000.

– När jag sedan ringde honom på lördag var telefonen avstängd. Då började jag på allvar inse vad det här var frågan om, säger Eric.

Han begav sig till Vännäs, hem till Hans-Inge Smetana.

– Jag ringde på dörren, presenterade mig och sa: ”Du funderar säkert varför jag söker upp dig på det här sättet”. Han svarade: ”Jag tror att jag vet…”.

Så dags hade Hans-Inge fått veta att bedragare utnyttjat hans namn. Han hade redan haft kontakt med ytterligare en person som lurats att betala handpenning.

Bedrägeriet har polisanmälts, både av Eric och Hans-Inge.

– Jag vet inte vad som egentligen är värst, att bli av med pengar eller att bli utnyttjad som Hans-Inge blev, säger Eric.

Medan Hans-Inge Smetana använder sina politiska kontakter för att om möjligt se över lagstiftningen och försöka förhindra den här sortens brottslighet vill Eric Fahlén bidra från sitt håll och med sina kunskaper.

– Jag har tidigare jobbat som it-tekniker och har egentligen lämnat den branschen bakom mig. Men det här har triggat i gång mig. Jag kommer definitivt att jobba vidare med säkerhetsfrågor, säger han.

Hur känns det att ha förlorat 100 000 kronor?

– Jag har accepterat att jag blev lurad och försökt lägga det bakom mig, annars ligger man sömnlös. Men visst, det känns tråkigt att det inte blev någon semesterresa.

 

ERIC FAHLÉNS TRE TIPS FÖR ATT STOPPA BEDRAGARE

1. Om en vara säljs på annons, betydande under marknadsmässigt pris, borde det finnas ett system där kontrollfrågor ställs innan annonsen godkänns.

2. Varje gång någon säljer en vara på annons för en viss summa, exempelvis 50 000 kronor eller mer, ska säljaren identifiera sig med hjälp av bank-id. Om det gäller ett fordon ska det dubbelkollas mot bilregistret innan annonsen godkänns.

3. Om du är köpare när det gäller ’snabb’ och ’rätt’ peng, be att säljaren legitimerar sig genom någon typ av legitimation.

Läs artikeln i folkbladet här.

4 kommentarer

  1. Dag Lindgren

    Det är en egendomlig värld när en telefonnummer inte kan spåras till en ansvarig för telefonen och när polisen gör så lite för att komma åt datarelaterad brottslighet. Men jag tycker inte man kan begära att t ex blocket gör eller kräver omfattande kontroller.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Blocket borde som jag ser det ha sitt ansvar att försvåra för ekonomisk brottslighet tänker jag med t ex bankid för att lägga in en annons. Men som du skriver måste polisen ta denna brottslighet på allvar och lagföra personerna så man statuerar exempel. Sen är ju tyvärr alltid tjyvarna före. Och med all respekt att polisen är överhopade med dylika ärenden. Om man kikar in på blocket just nu kanske det är 150 bluffannonser. Så det är mängder vi talar om. Och polisens resurser är inte oändliga. Men nåt måste göras då alla uppgifter finns att tillgå på nätet. Så den enskilde personen är lite skyddad.

  2. Börje Johansson

    Detsamma hände för mig för c:a 10 år sedan. Hade lagt ut en husbil för försäljning på Blocket, när en person ringer mig för att bestämma tid för överlämnandet. Personen hade skickat handpenning men inte till mig. När jag frågade om priset på husbilen var det kraftigt reducerat. Han hade försökt nå den som fått handpenningen men inget svar. I annonsen syntes regnumret, så på det sättet kom han i kontakt med mig. Tråkigt men min husbil såldes till en i Bjurholm istället.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jaså du har också drabbats. Men jag har inte ens tänkt sälja den. Så varför jag blev måltavla är en gåta. Hoppas bara det är att dom inte hittat mitt telnummer på nätet. Då kan en presumtiv köpare inte igen den rätta Hans-Inge…
      Har du kvar husbil och är ute och rullar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.