Barncancerfonden.

I kväll på gruppmötet med SKR gruppen har vi inbjudit Barncancerfonden och dess Generalsekreterare Torbjörn Larsson samt Katarina Gold och Elin Frisk från personalen.

  • WHO menar att 30-50% av cancer kan förebyggas där livstidsfaktorerna är viktiga. Intressant att höra om Barncancerfonden arbete och inte minst vikten av det psykosociala behovet runt ett barn som fått diagnosen.

I dag är det 85 % överlevnad på 5 års sikt av de barn som får en cancerdiagnos. 70 % av dessa får sena effekter vilket innebär t ex kognitiva svårigheterna, hjärntrötthet etc som försvårar livet och 30 % av dem får så allvarliga sena effekter som ställer till större levnadsproblem.

Då känns det bra att för 40 år sedan bildades Barncancerfonden
och har stora resurser att hjälpa till. Barncancerfonden samlar in ca 8 miljoner/vecka och ca 140 miljoner/ år. Man har den senaste veckan fått två donationer på 25 miljoner vardera. Men det kommer inte en krona från statligt håll. Här ser man verkligen civilsamhällets kraft.

Intressant att även Barncancerfonden lyfter upp att den uppdelning vi har i kommun region och stat försvårar en trygg o säker vård för de barn som t ex får cancerdiagnos eller diabetes.

Som brukligt diskuterar vi på gruppmötet allt ifrån vindkraft, avfallsfrågor, organisatoriska frågor samt sjukvårdsfrågor. Många intressanta frågeställningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.