Digital hälsocentral

Idag är det regionstyrelsens arbetsutskott med inte mindre än 47 punkter på dagordningen med allt ifrån motioner som ska behandlas till allehanda strategier och föredragningar om hur vi ligger till med vårdapparaten.

Är inte så lätt att veta vad som är hönan och ägget. Men vi har stora differenser och vårdskulder. Enbart hälso och sjukvårdsnämnden (HSN) går mot ett underskott på ca 200 miljoner. Om vi ska komma till rätta med ekonomin så måste vi bli ca 500 personer mindre i personalen. Men var ska dessa tas? All personal kämpar på och gör ett bra jobb.

När det gäller den uppskjutna vården är det svårt att få riktigt siffra på. Svårt att veta hur många som sitter hemma och är sjuka. Vad vi vet att under pandemin så har vi haft betydligt mindre av vårdinsatser så med all sannolikhet har vi rätt stor uppskjuten vård som vi kallar för vårdskuld.

Ett problem vi tydlig kan se är att vårdsökande inte kommer fram. Vi mäter hur många som kommer fram till vårdinrättningen samma dag och i augusti i år är det bara 54%. Förra året samma månad var siffran 72%.
När man inte når sin vårdinrättning är det inte så konstigt att man ringer nätdoktorn för att få hjälp och kostnanden ökar för regionen. Så här måste regionen snäppa upp sin egen nätmöjlighet.

 

2 kommentarer

  1. M C

    Börja med att ta bort mellancheferna i primärvårdsområdena, som inte tillför något.
    Skär ned alla strategtjänster med minst 20 %, vad har de tillfört i inriktningsväg de senaste 10 åren?
    Bonus för tidigare pension till ev. kvarvarande biträden mellan 60-65 år.
    Sektionsledare ska vara ombytta i arbetskläder och kunna rycka in med kort varsel på golvet och inte springa omkring i kostym eller knutblus.
    Minska HR funktionen med 5 %.
    och så vidare

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Tack för inspel. Jo det finns mycket man måste se över för att det ska fungera. Att våra skattemedel ska räcka längre och att vi får en ekonomi i balans. Viktigt att man ser över helheten så man inte gör det enkelt för sig att man skär ner på golvet och så har man en dyr överbyggnad kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.