Plastpåseskatten borde aldrig införts!

Innovations-och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) har i en nyligen utgiven rapport skrivit om skatten på plastpåsarna som infördes för ett par år sedan. Man skriver: Skatten på plastpåsar borde aldrig införts! Reformen har bara gett en bråkdel av de planerade skatteintäkterna.

Efter att skatten införts har tunna avfallspåsar, som i högre grad är importerade och av fossil råvara, tagit marknadsandelar från plastbärkassarna med återvunnen råvara.

Det har faktiskt gått så illa så t ex företaget Trioworld, en av Nordens ledande tillverkare av plastbärkassar, noterat en 90-procentig minskning av sin försäljning på den svenska marknaden. Detta uppges ha tvingat Trioworld att säga upp drygt en tredjedel av företagets personalstyrka.

Dessutom har inte på långa vägar kalkylen stämt gällande statens intäkter. Rapporten pekar dels på att statens skatteintäkter bara blivit en bråkdel – i stället för kalkylerade 2,1 miljarder har staten fått in ca 200 miljoner.

Nationalekonomen Runar Brännlund menar att analysen av skattens miljökonsekvenser brustit, vilket på sikt kan undergräva legitimiteten för ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken.

Och jag håller med. Den borde aldrig införts. Tyvärr ökar den dåliga plastens användande då den inte gör skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har den också satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten.

Gör om och gör rätt. Vi vill ha reformer som verkligen påverkar miljön i rätt riktning istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.