Individen före systemet, hemsjukvård ska vara i kommunernas regi.

För ett antal år sedan hade jag förmånen tillsammans med Lyckseles dåvarande kommunstyrelseordförande Lilly Bäcklund och Skellefteås dåvarande dito Bert Öhlund förhandla för kommunernas räkning när hemsjukvården övertogs till kommunerna från dåvarande landstinget. Var en tuff match att reda ut begreppen då landstinget inte hade koll på verksamheten. Men vad vi då redan visste är att hemsjukvården kommer öka i omfång eftersom kommunerna är närmare medborgaren. Så kommunal hemsjukvård är bra för medborgarna! Men det är ändå allt för ofta som det diskuteras mellan huvudmännen vem som ska ta ansvaret kostnadsmässigt. Sånt måste vi komma ifrån.

Skriver i dagens Västerbottens kuriren om vikten av mellanvårdsreformer som behövs dels för att spara pengar men också att individen inte ska ramla mellan stolarna.

Västerbotten behöver fler mellanverksamhetsformer som PrimÄR för att kunna stärka samarbetet mellan regionen och kommunerna, skriver Hans-Inge Smetana, gruppledare region Västerbotten (KD)

Pandemin har gett oss nya erfarenheter och lärdomar gällande sjukvården och dess verksamheter. Samarbetet mellan kommuner och regionen har växt de senaste två åren men det finns fortfarande utrymme för utveckling. Vi måste kunna möta patienterna där de behöver oss.

Det mobila sjukvårdsteamet PrimÄR finns idag i Umeå och Skellefteå, de arbetar tillsammans med kommunernas hemsjukvård och den regionala specialistvården.

Målsättningen är att kunna erbjuda en sammanhållen och nära vård till sköra äldre patienter. Allt de gör är med patienten i fokus, för en bättre vård där man slipper risken att hamna mellan stolarna.

Västerbotten behöver fler mellanverksamhetsformer som denna för att kunna stärka samarbetet mellan regionen och kommunerna. I inlandet finns sjukstugorna som en del av arbetet men det krävs mer. Vi alla jobbar mot ett gemensamt mål, att kunna erbjuda den bästa möjliga vården till länets medborgare. Vården ska finnas lättillgängligt och på rätt nivå inom hela regionen.

Huvudmannaskapet för hemsjukvården flyttades över från regionen till kommunerna redan 2013. Kristdemokraterna var med och förhandlade för kommunernas räkning i Västerbotten om att hemsjukvården skulle bli kommunal, för individernas bästa.

Att kostnaderna för verksamheten skulle öka det visste vi redan vid övertagandet men kommunen klarar av hemsjukvården bättre mot medborgarna. Sedan övertagandet har arbetet utvecklats men risken för att patienter faller mellan stolarna och kräver onödiga sjukhusinläggningar kvarstår.

Genom ett välutvecklat samarbete mellan regionen och länets kommuner, kan vi undvika inläggningarna och därigenom göra besparingar och minska vårdköerna. Att utveckla mobila lösningar kan ses som dels en kvalitetssäkring och dels en lösning för att kunna arbeta mer effektivt inom vården. Det mobila teamet fungerar som en brygga mellan olika vårdaktörer.

PrimÄRs arbete fokuserar på hur mycket vård som kan undvikas genom tillgänglighet och förebyggande arbete, inte hur mycket vård de i slutändan producerar. Viktigaste är att patienten får rätt vård på rätt plats.

Idag saknar PrimÄR ett definierat uppdrag från regionen, utan uppdrag kan de inte lägga fram en budget eller fortsätta utveckla sin viktiga verksamhet. Deras verksamhet behövs för Västerbottens fortsatta utveckling.

Vi Kristdemokrater sätter individen före systemet.

Hans-Inge Smetana

gruppledare region Västerbotten (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.