Sprider kunskap om Västerbotten.

Vi har haft besök av vår riksdagsledamot Magnus Jakobsson.

Magnus sitter i arbetsmsrknadsutskottet så vi började dagen med att lyssna till Region Västerbottens strateg Annika Mäkitalo som lyfte arbetsmarknadsläget i länet i allmänhet och Skellefteå i synnerhet. Många intressanta frågeställningar lyftes som Magnus tar med sig i sitt arbete i arbetsmarknadsfrågor. Bl a kanske det är dags att införa ”flyttbidrag” som tidigare användes för att flytta Norrlänningar söderut där jobben fanns. Nu behöver vi flytta människor från söder hit i norr för det är här jobben finns bland 1110 miljarders investeringar och behov av minst 100 000 personer till.

Sedan träffade vi Bengt Strömgren, strateg för företags och energifrågor i länet. Vi har en intressant företagsstruktur i vårt län där vi har företag som är världsledande inom sina olika branscher i alla länets kommuner. Diskuterade förstås också om generationsskiften, personalförsörjningsproblemen men också om energibehovet i den gröna omställningen inom gruvnäriingen, Boliden, SSAB o LKAB.

Sedan åkte vi till ett mycket intressant besök nämligen till Baltikgruppen. Har ända sedan starten av detta företag varit intresserad o följt dem o deras satsningar i Umeå och deras deltagande i samhällsbygget och om att förtäta stan. Samtalen med deras VD David Carlsson var oerhört intressant. Dom satsar 5 miljoner årligen på idrotten för ungdomar. Här pratar man inte om begynnande lågkonjunktur utan vi fick se vilka satsningar dom har på gång i närtid på 1.2 miljarder runt Hamrinsberget och Östra station med ca 500 lägenheter och 70 000 kvm lokaler bl a med kontorskomplex där man just nu diskuterar med Luftfartsverket så inte byggnaden blir för hög för flyget. Blir över 52 meter upp i luften med utsikt över stan. Vi pratade också om deras planer på 20 års sikt att satsa på förtätning av stan med i storleksordning 10-15 miljarder. Ett mycket intressant företag att följa.

Mellan varven hann också Magnus och jag lösa världsproblem över både lunch och semla .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.