Hyrpersonalmarknaden inom vården

Skriver tillsammans med två kollegor I landet i Dagens Medicin om vikten av att reglera hyrpersonalmarknaden i vården.

Debatt

”Låt oss mötas om kollektivavtal i vårdbemanningsbranschen”

Den hyrmarknad som nu exploderar är inte hållbar med nuvarande villkor, skriver Malin Gabrielsson (KD), Jimmy Loord (KD) och Hans-Inge Smetana (KD) i en replik.

Publicerad: 20 juni 2023, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malin Gabrielsson, Jimmy Loord och Hans-Inge Smetana.

Foto: Patrick Trägårdh/Umebild.se


Eva Domanders och Patrik Eidfelt, representanter för Kompetensföretagen, önskar i en debattartikel på dagensmedicin.se 9 juni stärkt dialog och samarbete mellan regionerna och vårdbemanningsbranschen. Vi välkomnar detta och vill komplettera med behovet av kollektivavtal och en etisk plattform.

Hanteringen av hyrpersonal är en av vårdens stora nyckelfrågor när vi går in i det stora vårddecenniet, då allt fler äldre i Sverige kommer att innebära ett större behov av vård. Frågetecknen måste rätas ut och som politiker står vi redo för samtal med både fackföreningar och företag.

Läs mer: ”Fokus för vårdens kompetensförsörjning måste skifta”

I ett läge när den svenska sjukvården under den borgerliga regeringen ställer om och växlar upp, för att frigöra vårdplatser och anpassa kapaciteten för de framtida behoven, ställs frågan om hyrpersonal på sin spets. Det är viktigt att komma ihåg att inhyrd bemanningspersonal rätt använd är en bra möjlighet för regioner att klara bemanning, vårdkvalitet och god ekonomisk hushållning.

De företag som ställer upp med personal på kort varsel och för specifika uppdrag fyller därmed en viktig funktion och kommer även framöver att behövas i svensk sjukvård. Vi är tacksamma för de enskilda företag som efter våra inspel i debatten tagit kontakt med oss för att hitta bättre lösningar för upphandlingsavtal och individuella situationer.

Samtidigt är det systemet som helhet som måste förändras. Vi behöver få stabila kollektivavtal på plats och en möjlighet att skapa hållbara strukturer för hela branschen. För att få till samtal behövs en tydlig motpart – finns det en sådan? Samtliga hyrbolag behöver engagera sig i frågan och organisera sig för samtal.

Den hyrmarknad som nu exploderar är inte hållbar med nuvarande villkor. Kvaliteten som måste finnas där för att sjukvården ska fungera kan i nuläget inte säkerställas. Fackföreningar, företag och regionens representanter måste sitta ner för att lösa kvaliteten och de ekonomiska förutsättningarna i sjukvården på ett långsiktigt hållbart sätt.

Malin Gabrielsson (KD), regionråd, Region Västmanland

Jimmy Loord (KD), regionråd, Region Kalmar län

Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare för Kristdemokraterna, Region Västerbotten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.