Akut blodbrist!

Just nu är blodlagret på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus lågt. Personalen ber nu befintliga blodgivare att så snart som möjligt komma och lämna blod.

För att säkerställa att blod finns till sjuka och skadade patienter behövs en ständig påfyllnad.
Personalen vid blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus ber nu om hjälp av sina nuvarande blodgivare. I nuläget behövs akut påfyllning av blod i grupperna A och 0, både positivt och negativt.

– Det är en akut brist på blod i grupperna A och 0. Det är dessa blodgrupper vi behöver i första hand just nu. Därför hoppas vi att befintliga blodgivare med dessa blodgrupper, som fått en kallelse men inte kommit eller vet med sig att det var länge sedan de gav blod, kan komma så snart som möjligt, säger Lina Viklund, sjuksköterska vid blodcentralen.

Under sommar och semestertider brukar blodcentralen märka av en minskning i blodlagren eftersom många blodgivare är bortresta eller inte kommer av andra anledningar. I år säger Lina att läget är värre än vanligt.

– Det har gått åt mer blod under sommarens första period än det brukar göra. Just nu går det åt mer blod än vi får in. Det brukar var problem med blodlagret i slutet av sommaren när många av våra blodgivare är bortresta men det brukar inte vara så här tidigt, säger Lina Viklund.

Öppet kvällstid
Idag torsdag den 20 juli har blodcentralen öppet mellan klockan 12 och 19. De hoppas att många befintliga blodgivare kan komma dit.

– Våra blodgivare är så viktiga. Och vi är så tacksamma för alla som vi har. Nu hoppas vi att många kan komma och hjälpa oss för vi behöver blod nu, säger Lina Viklund.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.