Vistelseförbud

Ett kraftfullt verktyg mot den organiserade brottsligheten

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag som innebär att personer kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område, exempelvis ett torg, en skolgård eller en stadsdel. Syftet är att öka tryggheten på allmänna platser och förhindra brottslig verksamhet där.

– Vi har en situation där många människor känner sig otrygga i sina egna bostadsområden. Det kan vi inte acceptera. Nu får polisen nya verktyg för att hantera farliga personer, och därmed återupprätta tryggheten i lokalsamhället, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

I propositionen föreslås en ny lag om preventiva vistelseförbud. Vistelseförbud kan meddelas den som medvetet kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottsliga verksamhet. Ett förbud ska få användas för att motverka skjutningar, sprängningar eller annan brottslighet som allvarligt skadar tryggheten i ett område.

Förbudet omfattas av flera rättssäkerhetsgarantier. Till exempel ska förbud kunna överklagas till domstol, och barn under 18 år föreslås få tillgång till ett offentligt biträde i processen om vistelseförbud.

Förslagen har behandlats av Lagrådet som i huvudsak lämnat förslagen utan erinran.

Regeringen föreslår att lagen ska träda i kraft den 1 februari 2024. Det är en tidigareläggning med fem månader i förhållande till den ursprungliga planen. Propositionen ska nu behandlas av riksdagen.

18 kommentarer

  1. Basic Rules

    Inför Vistelseförbud mot USA-trupp i Sverige, det ökar bara vår otrygghet, kort sagt nationellt oberoende med nationellt försvar. Samarbete i stället för ständigt konfliktsökande är nyckeln till fred.
    Dagens US army har enorma rekryteringsproblem av olika orsaker, men huvudorsaken torde vara att amerikanska folket, som aldrig velat delta i utländska krig, nu visar detta öppet – man vill i allt högre grad inte bli soldater.
    Det har gått så långt att man kan tänka sig illegala invandrare som rekryter.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Nu handlar inte inlägget om trupper från USA utan vistelseförbud för att minska brottsligheten.

      • brorson

        Även den som menar att vistelseförbud för USA-soldater är att ta i, måste väl erkänna att det finns en risk att en del av dessa soldater kommer att begå brott under vistelsen hör, i synnerhet om de inte riskerar att dömas för brott mot svenska lag. Om samma handlingar inte är brott mot amerikansk lag, kommer de att gå helt fria från brott i Sverige. Hur har KD kunnat gå med på att göra Sverige till en amerikansk soldatbordell?

          • brorson

            Avtalet har redan skrivits under av försvarsministern. Men det måste kanske ratificeras av riksdagen för att träda i kraft. Men skedde inte det strax före jul? Jag hoppas verkligen att åtminstone denna del av avtalet stoppas, om det inte redan är för sent. Och varför inte samtidigt säga nej till amerikanska kärnvapen i Sverige? Du glömde för resten svara på min n ya kommentar om subventionerna till Musk. Du borde också svara på frågan om du förstår skillnaden mellan subvetnioner och kreditgarantier Varför bara kreditgarantier till ny kärnkraft, som vi är överens om behövs, men subventioner till rena spekulations-projekt, som kan bli floppar?

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Avtalet är nog beslutat. Men varför se det värsta i allt. Om Putin kommer hit är jag glad att vi har amerikanska trupper som kan hjälpa vårt nedrustare försvar. Tack o lov håller vi på rusta upp nu vilket är bra.
            Vad gäller kärnkraften litar jag på dem som arbetar med frågan att dom ser vad som bäst gagnar situationen just nu så vi får till elbehovet.

  2. Basic Rules

    Bordellerna blir av såklart om US trupp stationeras i riket permanent,knäckfrågan har jag tidigare berört i blogginlägget ’Ukrainas transportsystem ’.

  3. Basic Rules

    Vi behöver en ny europeisk säkerhetspolitik baserad på ömsesidig respekt för varandra.
    Efter andra världskriget yttrade president Eisenhower att ’vi kan inte skydda alla länder i Europa, det är bättte med neutrala länder ’.
    Dvs ha dessa länder som buffert zoner, men Nato valde motsatsen. Om usa trupp ska skydda oss, krävs Miljoner trupp för skydd från Nordkalotten till Balkan, en absurd tanke, byggd på andra världskrigets strategi.
    USA finns /ligger inte i Europa, det är en krigsmakt byggd på navy – och aerospacestyrkor, man packar ihop och drar när det passar.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Eftersom vi varit naiv i Sverige och nerrustat och inte trott på att fienden från öster kan komma. Men n u har vi fullskaligt krig i Europa med en despot som vill bredda sin makt hur långt som helst. Då är samarbetet med NATO ett måste och en trygghet för medborgarna. Men vi är inte där än. En annan despot stoppar oss 🙁

      • brorson

        Menar du Hugo von Essen, som i en frågespalt i Expressen i mars 22 menade att Ryssland måste styckas upp i ett antal småstater efter etnicitet? Med samma resonemang applicerat på USA bör väl det forna konunfariket Hawaii återupprättas som en suverän stat? Och vilka delar av Sverige? Den svenska adeln verkar inte ha glömt nederlaget vid Poltava 1709, Och hur var det nu med de amerikanska soldatbordellerna i Sverige, som du lovade att KD har stoppat. Kanske ett rimligt pris för de storsvenska drömmarna att bjuda på svenska flickor? Eller på ukrainska flickor? För många av dem försörjer sig ju redan som pristituerade i Sverige. Det de gör är ju inte olagligt. Det är ju bara köparna som straffas – än så länge.

        Slutligen vill jag nämna att DDR, som nu har återförenats med Tyskland, faktiskt även tidigare har varit en del av Tyskland. Det har även Ostpreussen (nuvarande Kaliningrad och angränsande del av Polen) varit. Men inte Ukraina, bortsett från den tyska ockupationen under andra världskriget .Är det Putin som försöker stoppa EU:s östutvidning eller Scholz som försöker stoppa Rysslands västutvidning? Vad tycker du för resten om Zelenkijs tilltag att flytta de ortrodoxa kyrkornas firande av Jesu födelse till dagen för det fornnordiska midvinterblotet? Du visste kanske inte att 7 januari är den astronomiskt mest troliga dagen för Jesu födelse och att den rysk-ortodoxa kyrkan grundades i Kiev, och inte i Moskva?

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Pinsamt att du överhuvudtaget tror att det kommer bli legala bordeller i Sverige för att vi tar hjälp av NATO vid ett angrepp. Att det pågår sådan kriminell handel även i Sverige är ett jätteproblem som polisen jobbar med. Så glöm den tanken och släpp den oron. Vi har tyvärr nog med sånt redan.

          Ang det sista du skriver. Jo känner till den diskussionen, och därom tvistar de lärde.

          • brorson

            Pinsamt att du uttalar dig så tvärsäkert om saker som du uppenbarligen vet ytterst lite om. När jag läste ditt svar, misstänkte jag att du är för ung för att veta vilka avtal som ingicks mellan Sverige och USA och Nato under kalla kriget och vilka samarbeten som förekom i praktiken. Inbillar du dig verkligen att vi inte hade fått hjälp vid ett ev. sovjetiskt anfall? Erkänn att utrikes- och säkerhetspoliltik inte är ditt gebit. Ingen risk för legala bordeller, om amerikanska soldater kommer att stå över svensk lag? Vet du inte att det bara är förbjudet att köpa men inte att sälja sex. Vad ska polisen göra åt något, som ingen kan straffas för?

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Övervägde att inte ta in ditt inlägg för du har en allt tydligare nedsättande ton i dina inlägg. Så se detta som en varning om vi ska upprätthålla det goda samtalet.
            Du skrev om lagliga bordeller och det kommer inte ske. Vet mycket väl att det är köp som är olagligt. Alltså om det är som du säger att vi ändå får hjälp av NATO utan att vara med är det du som är naiv och inte jag. Varför är då inte NATO och hjälper Ukraina mot Ryssland? Jo viss hjälp kommer vi nog få från NATO men inte i samma utsträckning som om vi är med. Jag ser risken större att vi inte är med (pga säkerhetsläget) än att vi är med och den risk som du ser. Där skiljer vi oss åt.

        • brorson

          Ang nedsättande ton var du först med att använda ordet ”pinsamt”. Ska i övrigt kommentera ditt svar med att Sverige aldrig har varit en del av Sovjetunionen och ej heller en del av Tsarryssland och har därmed fritt kunnat ingå avtal med andra länder, när Ukraina inte har kunnat det.

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Nä och det är väl för väl att Sverige inte är nån del av Ryssland men det retar nog despoten Putin. Han vill nog komma åt oss. Man har alltid pratat om att Ryssen kommer… Vi hoppas det aldrig sker..

          • brorson

            Och vad menar du med att Putin ”nog” vill komma åt oss? Jag tror att Nordkoreas diktator ”nog” har större lust att komma över Sverige än Putin, som har sett förfallet i Sverige på närmare håll. Ska vi då provocera ett nordkoreanskt anfall mot Sverige med samma övermodiga krigsretorik som mot Ryssland? Vi ska kanske förstärka Sydkoreas försvar med en av våra tre stridsdugliga ubåtar? Jag tycker du tilltalar mig som om jag vore ett litet barn, när i själva verket du var en lite bebis, när jag gjorde värnplikten och blev varse – genom en allvarlig incident – de hemliga avtalen som fanns mellan Sverige och Nato, och som såvitt jag vet inte är uppsagda från någondera sidan. Du raljerar med mitt påpekande att Sverige aldrig har varit en del av Ryssland eller Sovjetunionen utan att förstå innebörden. Nämligen att om vi hade varit det, hade vi inte kunnat ingå nämnda avtal med Nato. Och det är en mycket väsentlig skillnad mellan Sverige och Ukraina .Och även mellan Sverige och Finland. Över svensk neutralitetspolitik under efterkrigstiden bestämde Sverige. Över finsk neutralitetspolitik under efterkrigstiden bestämde Sovjet.

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Om man ska vara ärlig så finns lite att fundera över svensk neutralitet. Inte var vi så neutral som lät soldater fara genom Sverige. Där var Norge ett föredöme. Så att Sverige fortsatt ska vara alliansfritt är ju bara en pappersprodukt o illusion.
            Jo känner också till att det funnits samarbetsavtal mellan Sverige o NATO. Var själv del i en stor övning där både Svenska försvarsmakten o delar från Nordens försvarsmakter och NATO samövade i norra Sverige. Var 81 tror jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.